3D-tulostuksen hurja näkymä: "Tavaroiden sijaan myydäänkin malleja kotitulostimiin"

Printterin läpi ei kulje enää pelkkää paperia. Esimerkiksi auton varaosia ja ihmisten luita on jo valmistettu 3D-tulostimella. Näköpiirissä on, että uudenlainen tulostin voi jonain päivänä löytyä jokaisesta kodista. Silloin tavaroita ei tarvitse enää hakea kaupasta. Ne voi valmistaa itse kotona.

Kotimaa
3D tulostettu ihmisen pää
Jari Pelkonen / Yle

Musteen piirtyminen paperiin menee vielä jotenkin jakeluun. Kokonaisten esineiden putkahtaminen printteristä tuntuu kuitenkin uskomattomalta. 3D-tulostus on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin. Lähitulevaisuudessa voi luultavasti tulostaa lähes mitä vain.

– Uskon, että jokaisen kotoa voi löytyä tällainen tulostin. Ehkä sitten ei myydäkään enää tavaroita vaan niiden malleja. Ne voi tulostaa kotona ja tehdä omille väreille sopiviksi, kertoo tutkijaopettaja Mirka Leino Satakunnan ammattikorkeakoulun laboratoriosta.

Tulostin pursottaa muovia kerroksittain

Tavaroiden tulostaminen on jo nyt edullista. Pienen kappaleen materiaalikulut jäävät esimerkiksi muovipursotustekniikalla muutamaan euroon.

– Siinä sulatettua muovia pursotetaan pienen sumuttimen läpi ohut kerros kerrallaan. Suutinta liikutetaan samalla paikasta toiseen ja saadaan aikaan kerroksia, Mirka Leino kertoo.

Suurin Satakunnan ammattikorkeakoulussa valmistettu kappale on aidonkokoinen ihmisen pää. Kone työsti sitä 160 tuntia.

– Onneksi tulostin tekee töitä taukoamatta, eikä sitä tarvitse juurikaan vahtia.

Tulostettu pää apuna terveydenhuollossa

Vielä kehitysvaiheessa olevaa tekniikkaa on hyödynnetty maailmalla jo paljon esimerkiksi terveydenhuollossa. Porissakin tulostettu pää on harjoituskäytössä.

– Hoitajat opettelevat parhaillaan erään laitteen käyttöä. Sitä varten tarvittiin pää, josta on olemassa aivojen magneettikuva. Siksi se mallinnettiin oikean henkilön mukaan, Mirka Leino kertoo.