yle.fi-etusivu

Viljelijä ei olekaan välttämättä lihaskimppu – maajussit kuntokuurille

Maanviljelijöistä on totuttu ajattelemaan, että fyysinen työ pitää heidät kunnossa. Koneellistuminen on vienyt osan ruumiillisesta huhkimisesta, ja työn rasite vastaa välillä normikuntoilua. Samalla tekemisen määrä on kasvanut. Kaustisella viljelijöille tarjotaankin Kevääksi kuntoon -treeniohjelmaa.

Kotimaa
Kuvassa lehmiä ja navetassa työskentelevä viljelijä
Kell Niskala / Yle

MTK:n paikallisyhdistys Kaustisella kannustaa viljelijöille kevään aikana kuntokuurille. Tavoitteena on erityisesti lihaskunnon kohotus. Treeniin haetaan potkua vertaistuesta eli kuntosalille suunnataan yhdessä, ei yksin.

Lisäksi tarjolla on treeniohjeita kestävyysharjoitteluun, nettivalmennusta sekä ruokavinkkejä.

– Kynnys pitää saada matalaksi, että mahdollisimman moni lähtee mukaan. Jos samanhenkinen porukkaa hikoilee siinä vieressä, niin nostattaahan se yhteishenkeä, ennustaa MTK Kaustisen puheenjohtaja Jani-Markus Paavola.

Viljelijät huoltavat koneita ja kalustoa tunnollisesti, mutta itsestä huolehtiminen unohtuu.

Huoli viljelijöiden jaksamisesta sai paikallisyhdistyksen tempaisemaan pystyyn kuntoprojektin.

– Viljelijät huoltavat koneita ja kalustoa tunnollisesti, mutta itsestä huolehtiminen unohtuu. Maataloudessa myllää nyt vaikeat ajat – nyt jos koskaan pitää satsata hyvinvointiin, huomauttaa Paavola.

Kaikki maatalouden työt eivät ole enää niin fyysistä kuin moni kuvittelee. Koneellistuminen on tuonut helpotusta ja vienyt osan töistä.

– Peltotöissä istutaan vain traktorin ratissa ja sehän rasittaa selkää. Eläinmäärän kasvu on kuitenkin tuonut lisää työtä. Tämä kuntokuuri tähtääkin lihaskunnon parantamiseen, että viljelijät ovat kunnossa vielä vuosienkin päästä, Paavola muistuttaa.

Maataloustöitä tekevät kärsivät usein polvi-, selkä- sekä niska- ja hartiavaivoista.