Työvuorossa 12 tuntia putkeen: "Jos saan valita, niin mieluummin teen vuorotyötä"

Vuorotyön tekeminen jakaa mielipiteet. Toiset pitävät siitä, toiset eivät. Unirytmin hakeminenkin on persoonakohtaista. Voimalaitoksen kiertävä prosessinhoitaja on tyytyväinen uuteen työvuorojärjestelyyn, eikä univaikeuksiakaan ole.

Kotimaa
Kenneth Meriluoto.
Kenneth Meriluoto.Antti Kettumäki / Yle

Pietarsaarelainen Kenneth Meriluoto on tehnyt jo pitkään erilaisia vuorotöitä. Aikaisemmin tehtiin töitä viidessä vuorossa ja vuosi sitten aloitettiin ihan uudella mallilla ja siirryttiin 12-tuntisiin vuoroihin. Käytännössä työt jakautuvat kahteen päivävuoroon ja kahteen yövuoroon, jotka tehdään peräkkäin. Työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää.

Me aloitamme aamulla klo 7.00 ja tehdään kahtena päivänä ja sitten siirrytään yövuoroihin.

Kenneth Meriluoto

– Meidän työpaikalla tykätään tästä järjestelmästä. Me aloitamme aamulla klo 7.00 ja tehdään kahtena päivänä ja sitten siirrytään yövuoroihin. Tällä rytmillä tehdään arkipäivät ja viikonloput.

Meriluodon työpaikalla vuorojärjestelmään siirryttiin yhteistuumin työantajan kanssa.

– Aluksi kaikki uusi kummastuttaa, muttä äkkiä pääsi sisään ja hyvältähän tämä tuntuu. Ei ole kuin kaksi aamuvuoroa, joihin täytyy herätä ja sen jälkeen viikko on jo puolessa välissä. Siihen päälle kaksi yövuoroa ja kun nukkumisen kanssa ei ole ongelmia, niin eihän siinä mitään. Sitten saa huilata kuusi päivää. Arkena ehtii tekemään muutakin, kun työt eivät ole esteenä.

Kevyempi vaihtoehto

Kenneth Meriluoto on tehnyt erilaisia vuorotöitä jo vuodesta 1997 saakka. Hän vertaa nykyistä järjestelmää edelliseen.

Minä nukahdan viidessä minuutissa

Kenneth Meriluoto

– Tämä on mielestäni kevyempi. Edellinen oli pitkä, koska aloitimme neljällä iltavuorolla ja huilattiin yksi päivä. Sen jälkeen neljä aamua ja huilattiin yksi päivä. Sitten neljä yövuoroa, jonka jälkeen oli vasta palkittu kuuden päivän vapaa. Nyt kun vapaa tulee jo neljän vuoron jälkeen, niin sitä on huomattavasti enemmän.

Sopii nykyiseen elämänrytmiin.

– Todella hyvin sopii minulle. Vaimo tekee päivätöitä ja lapsetkin ovat jo niin isoja, että toinen on koulussa ja toinen kerhossa, eli ei ole järjestelyongelmia.

Meriluoto pohtii vuorotyön helppoutta ja vaikeutta myös muiden näkökulmasta. Asiaan vaikuttavat ihmisten erilaiset nukkumisrytmit. Meriluoto sanoo nukkuvansa muutaman tunnin, kun yövuoro on ohitse. Toisilla saattaa mennä iltapäivään saakka.

– Joku saattaa olla kateellinen, mutta minä nukahdan viidessä minuutissa. Vaikea sanoa, mikä olisi parempi järjestely kuin tämä. Monen mielestä tämä on hyvä ratkaisu. Kun on ikänsä tehnyt vuorohommia, niin sitä on asennoitunut siihen. Jos saan valita, niin mielummin teen vuorotöitä.