Keitot, salaatit ja muu terveellinen valmisruoka myy nyt – suosikkina jatkaa silti vanha tuttu perinneruoka

Pyrkimys terveelliseen elämään näkyy myös valmisruokahyllyillä: yhä enemmän kaupaksi menee valmiita keittoja ja salaatteja. Uusista tuulista huolimatta suosituimpien valmisruokien kärjestä löytyy perinteisiä ruokia, kuten maksalaatikko ja makaronilaatikko. Yle Uutiset kysyi kolme kysymystä valmisruuista kauppojen ja valmistajien edustajilta.

Kotimaa
Einesruoka
Valmisruokia valmistavien mukaan hyvä maku on ykkösasia, kun kilpaillaan pääsystä suomalaisten ostoskärryihin.Ronnie Holmberg/Yle

Ostavatko suomalaiset valmisruokia?

Valmisruokien myynti on selkeästi kasvanut, oikeastaan enemmän kuin muu ruokakaupan myynti. Valmisruuat ovat tekemässä voisi sanoa uutta paluuta. Joskus niiden maine on ollut kehnompi, mutta nyt ollaan selkeästi menossa eri suuntaan. (Jyrki Karlsson, ostojohtaja, Kesko)

Muutamana viime vuonna valmisruokien myynti oli laskusuunnassa, mutta viime vuonna tapahtui käänne. On toisaalta hämäävää puhua valmisruuista yhtenä kokonaisuutena: joidenkin myynti kasvaa, joidenkin vähenee. (Antti Oksa, valikoimajohtaja, S-ryhmä)

Valmisruokien suosio tuntuu koko ajan kasvavan. Ihmiset haluavat helppoutta ja mukavuutta arkeen ja sitä kautta valmisruokia ostetaan yhä enemmän. (Kati Rajala, toimitusjohtaja, Kokkikartano)

Valmisruuista on tullut hyväksytty osa arkea ja joillakin myös osa viikonloppua. Ihan viimeisenä vuonna on ollut pientä miinusta valmisruokien myynnissä, mikä saattaa liittyä vaikeisiin talouden aikoihin: ruokaa tehdään enemmän itse. Pitkällä perspektiivillä valmisruokien myynti on kasvanut. (Mikko Järvinen, markkinointijohtaja, HK Scan Finland)

Millaiset valmisruuat käyvät kaupaksi?

Tällä hetkellä suosittuja valmisruokia ovat esimerkiksi ruokaisat salaatit, kotimaiset keitot ja perinteiset laatikot. (Timo Hansio, kaupallinen johtaja, Lidl Suomi)

Niinkin yllättävä tuote kuin maksalaatikko on ehdoton ykkönen edelleen, sen paikka on horju mihinkään. Toisena taitaa tulla hernekeitto ja sitten makaronilaatikko eli hyvin tällaisia perusruokia. (Jyrki Karlsson, ostojohtaja, Kesko)

Kalatuotteet ovat kovin pidettyjä: lohikiusaus ja lohikeitto. Paljon menee myös broilerpastaa ja kinkku-ananaspastaa sekä pinaattikeittoa, joka on suomalaisten suosikki. (Kati Rajala, toimitusjohtaja, Kokkikartano)

Nousussa ovat keitot, puurot ja salaatit. Myös aasialaistyylisten valmisruokien myynti on kasvussa. (Antti Oksa, valikoimajohtaja, S-ryhmä)

Perinteiset tuotteet pitävät yhä pintansa. Meillä suosituimpien listalla ovat maksalaatikko, lihaperunasoselaatikko, makaronilaatikko, jauhelihapizza ja kinkkupizza. Toki näkyvissä on myös muutoksia: erityisesti keittojen ja salaattien myynti kasvaa. (Mirja Lonka, innovaatiojohtaja, Saarioinen)

Kaikissa tuoteryhmissämme – myös valmisruuissa – näkyy tolkun palaaminen eli tällainen luontainen, fiksu syöminen. Oli karppaushuumaa ja monta dieettihuumaa, mutta luontaisesti terveelliset syötävät ovat nyt pinnalla. (Mikko Järvinen, markkinointijohtaja, HK Scan Finland)

Mitkä ovat valmisruokateollisuuden nousevia trendejä?

Läpinäkyvyys on hyvinvoinnin lisäksi näitä megatrendejä, eli kuluttaja on yhä kiinnostuneempi siitä, mitä ruoka sisältää. Lisäaineettomuus ja säilöntäaineettomuus ovat tällaisia must-asioita, mutta lisäksi ollaan kiinnostuneita esimerkiksi raaka-aineiden alkuperästä. Sen takia mekin teimme pari vuotta sitten päätöksen, että lihan alkuperä ilmoitetaan aina valmisruuissa. (Mirja Lonka, innovaatiojohtaja, Saarioinen)

Niissä asioissa, jotka nousevat voimakkaasti, terveellisyys on tärkeää, tuotteiden laatu samoin, raaka-aineiden pitää olla laadukkaita ja alkuperä tunnistettu. E-koodit ovat sellaisia, että kovin paljon ei saa lisäaineita enää tuotteissa olla. (Jyrki Karlsson, ostojohtaja, Kesko)

Kasvavia alueita ovat tällaiset paikallisten tuottajien tarjoamat ratkaisut ja myös salaattibaarit, joita on ilmestynyt kauppoihin. Salaattibaareissa on paljon valmisruokatyyppisiä ratkaisuja. (Mikko Järvinen, markkinointijohtaja, HK Scan Finland)