Koe uusi yle.fi

Mitä öljymahtien kulisseissa tapahtuu? Ministeri pakeni toimittajia kultaköyden taakse

Johtavat öljyvaltiot alkoivat tiistaina hieroa tuotannon jäädytystä salaisessa kokouksessa. Öljy on romahtanut huippuhinnoistaan, ja raaka-aineesta riippuvaiset maat toivovat kääntävänsä hinnan nousuun rajoittamalla saatavuutta.

talous
Öljyntuotantoa kuvaava arkistokuva, joka on päivätty 21. helmikuuta 2007. Öljytyöläinen pyörittää punaista ohjausratasta öljyntuotantolaitoksella Priobskojen öljykentällä. Taustalla loimuavat kaasunpoistoliekit. Taivas on vaaleansininen. Työläisellä on keltainen kypärä ja paksunnäköinen työtakki. Miehen takin selässä lukee Rosneft.
Alhaiset öljynhinnat painavat edelleen Venäjän taloutta. Venäjän öljyntuotanto nousi viime vuonna 10,73 miljoonaan barreliin päivässä eli korkeimmalle tasolle sitten vuoden 1991, jolloin Neuvostoliitto kaatui.Yuri Kochetkov / EPA

Öljymaissa yritetään paraikaa hakea sopua tuotantomääristä, mutta neuvottelutilanne on julkiseen valoon toistaiseksi varsin hämärä.

Keskiviikkona Arabiemiraattien energiaministeri kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymyksiin öljyntuotannon mahdollisista rajoituksista. Dubaissa konferenssiin osallistunut ministeri Suhail Mohamed al-Mazrouei kiirehti häntä seuraavista toimittajista eroon hotellin sivuhuoneeseen ja pani turvamiehensä pystyttämään kulkuesteeksi kultaisen köyden.

Kiinnostus rikkaiden öljymaiden mielenliikkeisiin on nyt äärimmillään, kun muun muassa Venäjä ja Saudi-Arabia sopivat tiistaina keskenään tuotannon jäädytyksestä. Ne sopivat pitävänsä öljyntuotantonsa tammikuun tasossa, mutta haluavat myös muut tuottajamaat mukaan linjanvetoon. Nyt jäädyttäjiä ovat Venäjän ja Saudi-Arabian ohella Venezuela ja Qatar, jotka päättivät rajoituksesta salaisessa nelinkeskisessä kokouksessa.

Jättien yhteisymmärrys kielii sen vakavuudesta, miten syvälle hinta on sukeltanut. Ylituotanto ja heikompi kysyntä ovat painaneet öljyn hintaa peräti 70 prosenttia kesästä 2014.

Kokouksen jälkeen energiaministerit viestivät julkisuuteen, että muiden öljyvaltioiden kanssa aletaan neuvotella "lähes välittömästi" ja Iranin kanssa jo keskiviikkona. Iran onkin suurin kysymysmerkki. Kansainvälisistä talouspakotteista juuri vapautunut valtio tuottaa vielä päivätasolla miljoonaa tynnyriä vähemmän öljyä kuin aikana ennen vientirajoituksiaan. Markkinoille pääsystä riemuitseva Iran tuskin suostuu mukisematta suitsimaan tuotantoa nykytasolle.

Tiistain uutinen öljyntuotannon rajoitteista ei pysäyttänyt hinnan luisua. Keskiviikkona Brent-laatu maksoi 32,50 euroa tynnyriltä.

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi kuitenkin tähdensi tiistaina toimittajille, että jäädytys on vain "alku prosessille". Voi tulkita, että lähestymistapa on diplomaattinen tie kohti laajempaa ja kunnianhimoisempaa öljymaiden sopimusta, eikä tuotannon leikkaaminen ole mahdottomuus.

Lähteet: Reuters, AP