Ministeri Rehn yhteiskuntasopimusneuvotteluista: "Voi tulla helmikuun järkiliitto"

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan neuvottelut ovat nytkähtäneet viime päivinä eteenpäin "aika ratkaisevasti".

politiikka
Elinkeinoministeri Olli Rehn.
Elinkeinoministeri Olli Rehn.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Työ- ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) suhtautuu toiveikkaasti yhteiskuntasopimusneuvottelujen etenemiseen.

Hänen mukaansa neuvottelut ovat nytkähtäneet viime päivinä eteenpäin "aika ratkaisevasti".

– Oletan, että vaikka ei tullutkaan tammikuun kihlausta, voi tulla helmikuun järkiliitto, Rehn kommentoi neuvottelutilannetta Ylelle.

Tammikuun kihlauksella tarkoitetaan työntekijöiden SAK:n ja työnantajien STK:n vuonna 1940 annettua julkilausumaa, jossa STK tunnusti SAK:n viralliseksi neuvotteluosapuoleksi.

Hallitus on viestittänyt työmarkkinaosapuolille, että paikallista sopimista kehitetään työehtosopimusten kautta ja sitä täydennetään lainsäädännöllä.

Hallitus lähtee siitä, että ratkaisun on sisällettävä viisi elementtiä:

  1. Järjestäytymättömät työnantajat on saatettava samalle viivalle kuin järjestäytyneet koskien sekä oikeuksia että velvollisuuksia.
  2. Paikallisesti on pystyttävä sopimaan työajoista sekä palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista.
  3. Selviytymislauseke on määriteltävä sellaisia tilanteita varten, jolloin yritys kohtaa erityisen vaikeita haasteita.
  4. Henkilöstön edustus ja tiedonsaanti on turvattava yrityksen hallinnossa.
  5. Lopullinen päätösvalta paikallisesta sopimisesta tulee olla työpaikoilla.

Hallitus arvioi työehtosopimusneuvottelujen kautta syntyvien ratkaisujen kattavuutta toukokuun lopussa yhdessä keskusjärjestöjen kanssa ja arvioi sen jälkeen, minkälaista lainsäädäntöä tarvitaan yhteisten ja toimivien pelisääntöjen varmistamiseksi paikallisen sopimisen ja henkilöstön edustuksen toteutumiselle.

Paikallisesta sopimisesta päättäminen on ollut yksi keskeisimmistä kysymyksistä yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Hallitus linjasi paikallista sopimista eilen tiistaina ja esitteli linjansa työmarkkinaosapuolille tänään. Sekä STTK että Akava ovat jo ilmaisseet tyytyväisyytensä hallituksen linjaukseen siitä, että paikallisessa sopimisessa korostetaan työ- ja virkaehtosopimuksien ensisijaisuutta.

Yhteiskuntasopimus on yksi Juha Sipilän hallitusohjelman keskeisistä tavoitteista. Kyse on hallituksen ja työmarkkinoiden keskusjärjestöjen välisestä sopimuksesta, jonka avulla on määrä kohentaa teollisuuden kilpailukykyä ja työllisyyttä.