Valtion Talvivaara-rahat loppumassa – Kansanedustajat hölmistyneinä: “Eikö niiden pitänyt riittää kaksi vuotta?”

Lisärahoitus Talvivaaran kaivosta pyörittävälle Terrafamelle ei tule olemaan läpihuutojuttu kovia säästöpäätöksiä runnovassa eduskunnassa. Osa kansanedustajista on yllättynyt rahan pikaisesta loppumisesta. Mahdollinen jatkorahoitus pitää harkita tarkasti, sanoo valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.).

talous
Pelastusrengas vuotaneessa kipsisakka-altaassa Talvivaaran kaivosalueella, 15. marraskuuta 2012
Pelastusrengas vuotaneessa kipsisakka-altaassa Talvivaaran kaivosalueella, 15. marraskuuta 2012Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Terrafame pyörittää kaivosta eduskunnan sille myöntämällä 209 miljoonan euron pääomalla. Se osti kaivostoiminnan viime syksynä konkurssipesästä. Rahat ovat loppumassa loppukeväästä. Tilanne tuntuu tulevan osalle kansanedustajista yllätyksenä.

– Eikö rahan pitänyt riittää kaksi vuotta? Silloinhan puhuttiin, että tällä varaudutaan myös alasajoon, huikkaa keskustan kansanedustaja, entinen pääministeri Matti Vanhanen ohimennessään.

Ärhäkkäästi kaivoshanketta vastustanut vihreiden Touko Aalto muistelee viime kesän keskusteluja eduskunnassa.

– Silloin puhuttiin, että rahan piti riittää kaksi vuotta. Kaksi vuotta annetaan aikaa, että Talvivaara pääsee takaisin liiketoimintakykyiseksi ja saa ympäristöasiat kuntoon. Itse en kyllä uskonut siihen pätkääkään, Aalto tuhahtaa.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli sanoo hänkin suhtautuneensa epäileväisesti.

– Käsitykseni oli, että eivät ne rahat tule riittämään. Ei löydy sellaista yksityistä toimijaa, joka olisi valmis ottamaan ne riskit ja vastuut. Silloin jo raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat olivat painuneet hyvin alas. Kyllä tämä tarina on ollut pettymys, Kalli sanoo.

Ministeriö kiistää harhaanjohtamisen

Työ- ja elinkeinoministeriön silloinen hallitusneuvos Matti Hietanen esitteli hanketta Kallin johtamalle valtiovarainvaliokunnalle 17. kesäkuuta 2015 puhumalla kahden vuoden liiketoimintasuunnitelmasta.

“Liiketoimintasuunnitelman pohjalta on osoitettava kahdessa vuodessa, että kaivos voidaan saada toimivaksi ja taloudellisesti kannattavaksi”, valiokunnalle esitellyissä kalvoissa luki.

Toisaalta kalvoissa todettiin myös, että valtion on mahdollisesti alkuvaiheessa sitouduttava pääomittamaan kaivosta yksin. Jälkikäteen näyttää kuitenkin siltä, että osa kansanedustajista ymmärsi tuolloin myönnetyn rahan riittävän kaksi vuotta.

Terrafame Groupin toimitusjohtajaksi siirtynyt Hietanen kiistää tiukasti, että parlamentaarikkoja olisi johdettu harhaan.

– Valtiovarainvaliokunnalle ei ole esitetty, että Terrafamen pääomitukseen osoitettu rahoitus eli 209 miljoonaa euroa yksin riittäisi kaivoksen ylösajoon.

Hietanen muistuttaa, että tuolloin oli ajatuksena yksityisen rahan saaminen mukaan kaivokseen. Jos sitä olisi löydetty, rahanmeno olisi voinut olla maltillisempaa. Yksityistä sijoittajaa etsitään edelleen. Myös alasajo oli vielä kesällä mahdollinen vaihtoehto.

Hietanen kertoo, että myöhemmin talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi myönnetyn rahan käyttämisestä juuri Terrafamen nykyiseen toimintaan.

Ratia: Lausunnot olivat optimistisia

Valtio osti elokuussa kaivostoiminnan konkurssipesästä ja alkoi pyörittää sitä Terrafame-yhtiössään. Elokuun tiedotustilaisuudessa tytäryhtiö Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia totesi, että raha riittää vuoden 2016 loppupuolelle. Kuitenkin jo joulukuussa julkisuudessa kerrottiin, että raha loppuu “kesän korvalla” tai loppukeväästä.

– Kyllä ne alun perin annetut lausunnot olivat ehkä optimistisia. Vasta kun päästiin varsinaiseen työhön ja tehtiin budjetti, niin todettiin, että kesän korville se tähän mennessä myönnetty rahoitus riittää, Ratia sanoo nyt.

Terrafamessa harmitellaan, että Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisu Nuasjärveen rakennetun purkuputken lupa-asiasta viipyy edelleen. Ratian mukaan myönteinen luparatkaisu jouduttaisi myös yksityisen rahan saamista hankkeeseen.

Yksityistä sijoittajaa etsitään Ratian mukaan “erittäin aktiivisesti” ja mahdollisia konkreettisia vaihtoehtoja on useampia.

Lisärahoitus ei ole läpihuutojuttu – “Monet ajatelleet, että nyt saa riittää”

Terrafamelle tullaan hakemaan lisärahoitusta eduskunnasta kevään aikana. Hietanen ei halua arvioida, milloin rahat tarkalleen ottaen loppuvat ja kuinka suurta summaa tuolloin haetaan.

Lisärahoituspyyntö tullee aikanaan valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn. Tilanne on tukala.

– Sitä ennen ministeriössä joudutaan tarkkaan miettimään, mikä tämän tarinan juoksu tulee olemaan ja onko siinä edellytyksiä jatkoon. Valitaanpa sitten jatkopanostus tai kuoppaus, molemmat maksavat. Ei tästä päästä kuin koirat veräjästä, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Timo Kalli.

– Se on selvää, että eduskunnassa tähän hankkeeseen liittyy valtavasti varauksia ja monet ovat jo ajatelleet, että nyt saa riittää. Vastuullisesti tämä asia kuitenkin pitää hoitaa.

“Bioliuotus menee huippukäyrillä”

Kaivos on viime ajat syönyt runsaat 20 miljoonaa euroa kuukaudessa eli yli 650 000 euroa päivässä. Ratian mukaan tahti tulee vielä kiihtymään.

Kaivos on viime ajat syönyt yli 650 000 euroa päivässä. Tahti tulee vielä kiihtymään.

– Kun ajamme kaivoksen ja metallitehtaan täyteen vauhtiin huhtikuun loppuun mennessä, kuukausittaiset kustannukset lisääntyvät vielä jonkin verran, Ratia kertoo.

Hän on kuitenkin erittäin tyytyväinen asioiden etenemiseen kaivoksella.

– Me saavutimme itsellemme asetetut tavoitteet eli olemme saaneet yli neljä miljoonaa tonnia laatumalmia primäärikasalle. Bioliuotusprosessi on lähtenyt hyvin käyntiin. Itse asiassa me menemme siinä sellaisilla käyrillä, jotka ovat tähän mennessä parhaiden saavutettujen tulosten käyriä tuotantokasoissa.

Varsinaista lopputuotetta on tähän mennessä saatu vain “reilut toista tuhatta tonnia”, mutta liuosta halutaan nyt rikastaa mahdollisimman paljon ja ajaa prosessia taloudellisesti. Vauhdin pitäisi tästä kiihtyä: koko vuoden tuotantotavoite nikkelin osalta on 11 500 tonnia.

– Siitä suurin osa tulee toisella vuosipuoliskolla, aika loppuvuonna. Olemme pysyneet hyvin budjetissa ja olen erittäin luottavainen, että tämä vuosi mennään niin kuin on suunniteltu, Ratia kertoo.