Kissojen sterilisaatioissa huimat hintaerot Etelä-Karjalassa

Sterilisaatio eli suvunjatkamiskyvyttömäksi tekeminen on yksi yleisimmistä eläinlääkärin kissoille tekemistä operaatioista. Kalleimman ja halvimman tyttökissalle tehdyn leikkauksen hintaero on jopa yli 60 euroa.

kissa
Kuvassa ragdollkissa Blondi
Raila Paavola / Yle

Kun kissanomistaja ei halua kissan saavan pentuja, on kissalla edessään sterilisointi. Steriloinnissa tyttökissalta poistetaan munasarjat ja osa kohtua. Poikakissojen steriloinnissa eli kastraatiossa poistetaan kissalta kivekset.

Tyttökissojen sterilisointi on vaativampi operaatio kuin poikakissan kastraatio. Siksi tyttökisojen sterilisointi maksaa enemmän.

Leikkauksen tekee eläinlääkäri. Palvelua tarjoavat niin yksityiset kuin kunnallisetkin eläinlääkärit.

Hintaero huima

Halvimman poikakissan leikkauksen saa kunnalliselta eläinlääkäriltä. Luumäellä se maksaa reilut viisikymmentä euroa. Lappeenrannan kaupungin pieneläinvastaanoton hinta on 77 euroa.

Yksityiseltä eläinlääkäriltä leikkauksen saa halvimmillaan 72 eurolla. Muiden yksityisten hinta on pääsääntöisesti 80–89 euroa. Kallein poikakissan leikkaus on Lappeenrannassa yksityisellä eläinlääkäriasemalla, reilut 120 euroa.

Tyttökissojen leikkauksissa isoin hintaero

Tyttökissan leikkauksen tarjoaa Lappeenrannassa yksityinen eläinlääkäri edullisimmillaan 95 eurolla. Lappeenrannan kaupungin pieneläinvastaanoton hinta on 117 euroa. Maakunnassa eniten tyttökissan leikkaus maksaa Lappeenrannassa yksityisellä eläinlääkäriasemalla, jossa hinta on 160 euroa.

Kunnallisen ja yksityisen eläinlääkärin ero

Kunnallinen eläinlääkäri on hieman eri asemassa yksityiseen eläinlääkäriin verrattuna. Kunnaneläinlääkäri on virkasuhteessa kuntaan tai kaupunkiin ja saa sieltä peruspalkan. Kunnaneläinlääkärin tehtäviin kuuluu mm. erilaisten lausuntojen antaminen, kunnan eläinsuojelusta vastaaminen ja elintarviketuotannon valvominen.

Kunnaneläinlääkäri saa työstään peruspalkan. Sen lisäksi hän voi kunnan tiloissa ja työvälineillä harjoittaa ammattia yksityisenä ammatinharjoittajana.

– Kunta antaa tilat, sähkön ja veden sekä jatkuvasti käytettävät työvälineet, kuten esimerkiksi sakset. Sen sijaan kertakäyttötavarat eläinlääkäri hankkii itse, kertoo Luumäen kunnaneläinlääkäri Elina Sihvo.

Kunnaneläinlääkärin taksat on valtakunnallisesti säädelty tiettyyn hintahaarukkaan.

Yksityinen eläinlääkäri tai eläinlääkäriyritys sen sijaan laskuttaa todellisten kustannusten mukaan. Yksityisen on itse maksettava kaikki tilavuokrista mainostamiseen ja tippapullotelineestä lääkkeisiin. Henkilöstökulut ovat myös merkittävä menoerä.

– Monella yksityisellä eläinlääkäriasemalla saattaa olla sellaisia uusia tutkimusvälineitä, joita kunnalliselle eläinlääkärille ei hankita. Ja se, että yksityinen eläinlääkäriasema vastaa itse kaikista kustannuksista, selittää hintaeroa Luumäen kunnaneläinlääkäri Elina Sihvo.

Eläinlääkäri Elina Sihvon mukaan kissojen leikkaukset ovat yleistymässä jälleen kevään koittaessa. Sihvo myös kannustaa ihmisiä leikkauttamaan kissojaan, koska muuten erityisesti maaseudulla olisi runsaasti villiintyneitä kissapesueita.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus