1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nytkö alkoi Suomen omaisuuden myynti? "Satojen miljoonien" Ekokem luupin alla

Valtion osittain omistama kierrätysyhtiö Ekokem aiotaan listata pörssiin. Se olisi ensimmäinen yksityistämishanke, jolla on määrä rahoittaa Sipilän hallituksen kärkihankkeet.

talous
Ekokemin Riihimäen-laitosalue.
Ekokemin Riihimäen-laitosalue kesäkuussa 2014 Riihimäellä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtio-omisteinen jätejalostaja Ekokem kertoi keskiviikkona suunnittelevansa pörssilistautumista.

Eduskunta on jo aikaisemmin myöntänyt valtuudet luopua kokonaan Ekokemin nykyisestä 34,1 prosentin omistusosuudesta. Jos Ekokemin suunniteltu listautuminen toteutuu, valtio voi luopua omistusosuudestaan kokonaan, mutta voi pitää sen myös ennallaan.

– Mitään päätöksiä ei ole tehty, että mennäänkö nollaan tai mennäänkö vaiheittain, tai mitä ylipäätänsä tehdään, sanoo osastopäällikkö Eero Heliövaara valtioneuvoston kansliasta.

– Nyt sattui olemaan oikea hetki omistajan ottaa kantaa siihen, että Ekokemin on syytä etsiä pääomaratkaisuita.

Sipilän hallituksen on määrä kertoa lähiviikkoina valtion omaisuuden järjestelysuunnitelmasta, jolla rahoitettaisiin hallituksen niin sanottuja kärkihankkeita. Niiden arvoksi on laskettu 1,6 miljardia euroa.

Ekokem olisi tämän myyntisarjan ensimmäinen yhtiö. Heliövaaran mukaan "kysymys on satojen miljoonien eurojen arvoisesta yhtiöstä", jolla on nyt kuumaa markkinapotentiaalia ekologisuuden ja energiatehokkuuden hengessä luonnonvarojen uusiokäyttäjänä.

– Kiertotalouteen on paljon kiinnostusta markkinassakin. Odotamme, että jossain vaiheessa se kypsyisi siihen tilanteeseen, että saisimme realisoituakin jotain.

Markkina määrää myyntijärjestyksen

Valtiolla on monenlaisia sijoituksia. Osa tukevasti tuottoperusteisia ja osa strategisia, joiden katsotaan yhteiskunnan toimivuuden kannalta sopivan paremmin valtiolle kuin täysin kaupallisille omistajille.

Nyt valtio etsii kärkihankkeisiin pääomaa etupäässä finanssisijoituksistaan, Heliövaara sanoo.

– On luonnollista, että ensisijaisesti niitä haetaan finanssi-intressin puolelta. Jossain tulevaisuudessa muistakin on mahdollista vapauttaa pääomia.

Mitkä puljut myydään ensiksi, sen määräävät markkina ja yhtiön tuloskunto.

– Jos valtio luopuu, se toki haluaa tehdä sen oikea-aikaisesti ja saada hyvän hinnan.

Omassa sarjassaan on valtion kokonaan omistaman Patrian kohtalo. Patria päätyi valtiolle, kun se osti Airbusin omistusosuuden itselleen. Patrialle etsitään uutta teollista omistajaa, mutta asiaa ei kiirehditä.

Hävitti Syyrian kemialliset aseet

Ekokem oli juuri se suomalaisyhtiö, joka hävitti Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta syntyneet ongelmajätteet. Tuo työ saatettiin loppuun viime vuonna. Ekokemillä on Suomessa ainoa iso vaarallisen jätteen käsittelylaitos, eivätkä kilpailu saati jätelain muutokset toimitusjohtajan mukaan huoleta.

– Kilpailu on avointa, ja sellainen mahdollisuus toki on. Uskomme, että osaamisemme, kokemuksemme ja maineemme kautta olemme hyvässä asemassa vastaanottamaan mikä tahansa kilpailu, sanoo toimitusjohtaja Karri Kaitue.

– Mikä tahansa regulaatio näyttää enemmänkin viittaavan siihen, että se avaa meille liiketoimintamahdollisuuksia.

Lue seuraavaksi