1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suru voi sumentaa ajatukset – omien hautajaisten suunnittelu on järkevää

Saattoväki vähenee hautajaisissa, mutta samalla omien hautajaisten ennakkoon suunnittelu lisääntyy. Surun keskellä pienetkin asiat saattavat saada normaalia suuremman merkityksen ja johtaa jopa riitoihin.

Kotimaan uutiset
Nainen katselee merelle.
Henrietta Hassinen / Yle

Omien hautajaisten ennakkosuunnittelu on kasvattanut suosiotaan. Osa ihmisistä miettiii tilaisuuteen liittyviä yksityiskohtia hyvinkin tarkkaan, kun taas toisilla saattaa olla vain yksi, tietty toive.

– Suosittelen, että ihmiset pohtisivat, millaisen hautauksen ja tilaisuuden he itselleen tulevaisuudessa haluaisivat. Silloin omaisten ei tarvitse miettiä, mitä vainaja olisi halunnut, vaan järjestelyt etenevät selkeästi, kertoo oululainen hautauspalveluyrittäjä Tiina Sotaniemi.

Nuorempi sukupolvi pystyy puhumaan vanhempia ikäpolvia avoimemmin omiin hautajaisiinsa ja kuolemaansa liittyvistä asioista.

– Nuoremmat kysyvät ja selvittävät hautajaisiin liittyvistä asioista enemmän kuin vanhemmat sukupolvet, Sotaniemi sanoo.

Suru näkyy eri tavoin

Tiina Sotaniemi on huomannut, että jotkut kiireisistä omaisista ajattelevat hautajaisjärjestelyjen onnistuvan puhelimessa. Hautajaiset eivät kuitekaan ole vain arkun ostaminen, vaan päätettäviä asioita on useita.

– On aina helpompaa suunnitella hautajaisia paikan päällä kuin puhelimessa. Pienilläkin yksityiskohdilla on usein suuri merkitys, Sotaniemi sanoo.

Suosittelen, että ihmiset pohtisivat, millaisen hautauksen ja tilaisuuden he itselleen tulevaisuudessa haluaisivat.

Tiina Sotaniemi

Hautajaisten yhteydessä suru saa monenlaisia muotoja. Sureva ihminen voi käyttäytyä tavalla, joka ei ole hänelle muuten tyypillinen. Osa omaisista voi ajautua erimielisyyksiin tai riitoihin pienistäkin asioista, kuten tarjoilusta.

– Surun keskellä saatetaan keskittyä asioihin, joihin ei muuten kiinnitettäisi huomiota. Voi olla vaikea ratkaista, otetaanko siniset vai harmaat servetit tai mitä tarjotaan, Sotaniemi sanoo.

Saattoväen määrä vähenee jatkuvasti. Kaupungeissa tilaisuuteen osallistuu yleisimmin 20 - 50 henkeä. Suurimmat hautajaiset, joita Sotaniemi on ollut järjestämässä, ovat olleet 200 hengen tilaisuus.

Hauskat hautajaiset?

Oululainen hautauspalveluyrittäjä Tiina Sotaniemi kertoo, että toimiala on hyvin perinteinen. Sitä leimaa hienotunteisuus.

Voiko hautajaisissa ilakoida tai voiko niissä olla hauskaa?

– Joissakin uskontokunnissa tämä korostuu. Ollaan iloisia siitä, että vainaja on päässyt taivaan kotiin, Sotaniemi sanoo.

Sotaniemi korostaa, että jokaisen työkseen hautajaispalveluja tekevän on löydettävä tapansa selvitä surusta, jota näkee työssään. Yksi ihminen ei voi kantaa sitä valtavaa surumäärää, jota hautauspalveluissa työskentelevät kohtaavat.

– Jos sitä surua lähtee kantamaan, tätä työtä ei jaksa. Mutta toki menen kappaleen matkaa omaisten mukana ja myötäelän surua. Esimerkiksi lapsen kuolema on aina erityisellä tavalla raskasta ja sitä jää miettimään, Sotaniemi kertoo.

Hän kertoo pohtineensa elämän tarkoitusta jo pienestä, kun hän seurasi hautajaispalveluja järjestävien vanhempien työtä.

– Minulle on ollut pienestä asti tietyllä tavalla selvää, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen, Sotaniemi toteaa rauhallisesti.

Lue seuraavaksi