Hyppää sisältöön

Revontulet ja venäläinen kantoraketti samassa kuvassa – katso video

Karigasniemeläisen Antero Isolan revontulikuviin änkesi tiistai-iltana tervehdys 1 500 kilometrin päästä Venäjältä, Arkangelista. Poikkeuksellisen kirkas ja pitkäkestoinen valoilmiö lensi kohti pohjoista.

Sentinel-3A satelliitin kantoraketti ja revontulet

– Olin juuri saanut kameran aseteltua kun taustalta alkoi näkyä kirkas valoilmiö, joka kirkastui ja kirkastui koko ajan, kuvailee karigasniemeläinen Antero Isola yllättävää valoilmiötä.

Ennusteet lupasivat tiistain-illalle ja yölle erinomaista säätä revontulien näkemiseen lähes koko Suomessa. Lapissa taivas oli tähtikirkas ja olosuhteet lähes täydelliset. Sosiaalisessa mediassa on nähty toinen toistaan hienompia otoksia.

Karigasniemeläinen Antero Isola on harrastanut valokuvausta lähes koko ikänsä ja erityisesti revontulien tallentamista. Tiistai-iltana Antero suuntasi kameroineen Karigasniemellä Saajopahdan päälle ja suuntasi linssin kohti pohjoista.

– Tämä kirkas valo, joka tuli tavallaan minua kohti, näkyi kameran aikaleimojen mukaan sellaiset kolme minuuttia. Idän suunnasta se tuli, ja pohjoiseen se meni. Erikoinen näkymä, Isola kuvailee.

Antero Isola kuvasi järjestelmäkamerallaan kuvia sarjana 2 sekunnin välillä ja yhdisti kuvat timelapse-videoksi. Siinä kolme minuuttia kestänyt raketin lento lyheni noin 10 sekuntiin.

– Samaan aikaan kirkkaan valopallon kanssa kuvan ulkopuolella, oikealla, syttyi sellainen tulenkeltainen valo, joka oli kuin tähdenlento, ja joka sitten sammui, Isola kuvaa toista, himmeämpää valoa, joka kulki raketin kanssa saman suuntaisesti.

– Kyllä sekin tähän rakettiin liittyi, Isola uskoo.

ESA:n satelliitti

Sodankylän geofysiikan observatorion mukaan valopallossa on kyse venäläisestä kantoraketista. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Sentinel-3A satelliitti laukaistiin tiistaina kello 19.57 Plesetskistä, Venäjältä, jonne on Karigasniemeltä matkaa lähes 1 500 kilometriä.

Satelliitin kantoraketin ensimmäinen pitkäpoltto näkyi kirkaana valopallona Lapin taivaalla kahdeksan aikaan illalla, toinen poltto tapahtui myöhemmin Afrikan yllä, observatoriosta kerrotaan.

– Onnittelumme upeasta bongauksesta, Antti Kero ja Tero Raita observatoriosta kiittävät Isolaa.