Koe uusi yle.fi

Äänekosken biotuotetehdas hahmottuu – tehtaan jätteistä syntyy komposiittia ja kaasua

Äänekoskelle rakentuva biotuotetehdas on ottanut entistä tiukempaan halaukseen uusia kumppaneita. Biotuotekonseptin kehittäminen on edennyt ensimmäisiin toteutuspäätöksiin.

talous
Havusellusta tehtyä lankaa.
Havusellusta tehtyä lankaa.Johan Ahlroth

Uusimmat biotuotekonseptia täydentävät sopimukset on tehty kuluvan kuun aikana biokaasuyrityksen ja komposiittiyrityksen kanssa.

EcoEnergy SF Oy rakentaa biotuotetehtaan läheisyyteen Äänekoskelle biokaasulaitoksen, joka hyödyntää selluntuotannossa syntyviä lietteitä ensimmäisenä maailmassa. Syntyvän biokaasun hyödyntämisestä on tehty aiesopimus Gasum Oy:n kanssa.

Aqvacomp Oy investoi biokomposiittia tuottavaan laitokseen. Sellukuitua ja muovia yhdistävää biomateriaalia voidaan käyttää muun muassa elektroniikka- ja autoteollisuudessa muovin korvaajana.

Yhtiö rakentaa Metsä Groupin Rauman sellutehtaalle tuotantolaitoksen, joka aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Yhtiö tutkii myös mahdollisuutta rakentaa biokomposiitin tuotantolaitos myös Äänekoskelle biotuotetehtaan käynnistytyttä.

Hajuista happoa, havusellusta tekstiiliä

Metsä Group arvioi myös mahdollisuutta hajukaasujen jalostamisesta rikkihapoksi. Selluprosessin yhteyteen rakennettava rikkihappotehdas veisi tehtaan lähemmäksi suljettua kemikaalikiertoa.

Havusellusta valmistetut tekstiilikuidut ovat myös näköpiirissä ja ne ovatkin yksi keskeinen uusien biotuotteiden kehityshanke. Ensimmäiset laboratoriovalmisteiset tekstiilierät ovat valmiina ja niiden perusteella voidaan harkita jo koetehdasmittakaavaan siirtymistä.

Ensimmäinen askel biotuotekonseptissa otettiin vajaa vuosi sitten keväällä kun Metsä Group teki investointipäätöksen kuoren kaasutuslaitoksesta. Puun kuoresta valmistetaan tuotekaasua tehtaan omaan käyttöön. Tämä mahdollistaa sen, ettei tehdas tarvitse lainkaan fossiilista energiaa.

Uusiutuvalla tuotekaasulla korvataan noin 45 000 kuutiometriä raskasta polttoöljyä vuodessa. Kaasulaitos käynnistyy samaan aikaan biotuotetehtaan kanssa vuoden 2017 loppupuoliskolla.