1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kurkistus nigerialaisperheen arkeen: Lagosissakin lapsi viihtyy liikaa netissä

Elämäniloinen gospel soi Lunastetun kirkossa Lagosissa Nigeriassa. Muutaman kilometrin päässä Adesoban muslimiperhe heräilee viikonloppuaamuun. Zainab-äiti nuhtelee viiden lapsen katrastaan lempeästi. Somessa on taas mennyt myöhään.

Lapset syövät aamupalaa, paahtoleipää ja muroja pelkistetysti sisustetun olohuoneen sohvalla. Yhdellä seinällä on televisio, ikkunan edessä toinen sohva. Perheen isä Olamide on on liikemies ja tänäänkin menossa. Perhe kokoontuu ruokapöytään illalla, ateria on viikon yhteinen hetki.

Viiden lapsen äiti Zainab tilavan olohuoneen sohvalla. Kuva: Erja Tuomaala / Yle

Äiti on töissä virkailijana läheisellä Murtala Mohammedin kansainvälisellä lentokentällä. Poiketen miljoonista muista lagosilaisista, hän säästyy hengästyttävällä tahdilla kasvavassa megapolissa valtaisilta ruuhkilta. Työmatkoihin kuluu kaoottisessa liikenteessä helposti tunteja. Asukkaita on ainakin 12, jopa 20 miljoonaa.

Halpoja kasviksia torilta

Adesoban perhe kuuluu Nigerian kasvavaan ja hyväosaiseen keskiluokkaan. Kaikki lapset, iältään 8–14 vuotiaita ovat koulussa. Perheellä on kahden huoneen ja keittiön asunto. Lähiössä asuu lentokentän työntekijöitä. Poikkeuksellisesti myös harrastuksia on tarjolla kävelymatkan päässä. Asuinalueella on pingispöytiä ja tenniskenttä. Autot ovat melko uusia, joukossa on useita maastureita.

Kuva: Erja Tuomaala / Yle

–Joskus käymme ulkona syömässä, mutta nyt satokautena kun vihannekset ovat halpoja, haen niitä torilta. Teen pastaa tai nigerialaista ruokaa. Viikolla syömme kevyesti, lapsilla on koulussa eväät. 

Adesobat ovat joruboja. He kuuluvat yhteen suurimmista valtaisan maan sadoista etnisistä ryhmistä. Suku on tärkeä, kylässä käydään ahkerasti. Perjantaisin ainakin äiti ja lapset menevät moskeijaan.

Viidellä lapsella on omat harrastuksensa jalkapallosta televisioon. Sieltä tulee vaikkapa Disneyn piirrettyjä 8-vuotiaalle Temille. Isoveljiä kiinnostaa jalkapallo, siihen velvoittaa jo Nigerian kunniakas jalkapallohistoria. Super Eagles-maajoukkueelle on kertynyt nuortenmestaruuksia ja suurta menestystä MM-kisoissa. Äiti itse harrastaa lenkkeilyä.

Läksyjä on tehtävä vapaapäivänäkin. Kirjapino pursuaa 11-vuotiaan Tofumin vieressä. Kuva: Erja Tuomaala / Yle

Ennen uloslähtöä läksyt on tehtävä, siitä ei tingitä. Jokaisen lapsen koulutus maksaa vajaat 200 euroa lukuvuodelta.  

Kodinhoitohuone. Pyykkiä kertyy teinilasten perheessä. Kuva: Erja Tuomaala / Yle

Leipä vain kallistuu

Nigerialaisia askarruttaa kouriintuntuvana arjen huolena Nigerian valuutan, nairan arvonmenetys. Pankeissa pyydetään yhtä, kaduilla toista, jopa kolmanneksen parempaa kurssia.  Öljytulojen romahtamisesta kärsii koko Nigeria rikkainta eliittiä ehkä lukuunottamatta.

Kuva: Erja Tuomaala / Yle

Nigeria on maailman suurimpia riisin ja vehnän tuojia. Oma tuotanto on viime vuosina kuihtunut. Nigeria vaurastui Niger-joen suistosta pumpattavalla öljyllä, dollareilla sai viljatonneja. Vauraus on jakautunut  36 osavaltioon epätasaisesti, nyt talouden kuristuessa tuloja riittää alueille entistä vähemmän. Julkisen sektorin työntekijät ovat lakkoilleet, palkat ovat jääneet kuukausiksi maksamatta.  Talous huolestuttaa myös Zainabia.

– Elintarvikkeiden hinta on kallistunut, leipä maksoi vielä vuosi sitten 50 nairaa (noin 2o senttiä), nyt 100 nairaa. Hallituksen pitäisi saada talous kuntoon.

Siinä riittää haastetta, Nigeria neuvottelee hätälainoituksesta Afrikan kehityspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa. 

Ebolauhka vähensi kättelyä

Konkreettisen uhan Adesoban perhe maanmiehineen kukisti yli vuosi sitten, kun Nigeria selvisi Länsi-Afrikkaa kurittaneesta ebolaviruksesta. Viruskuolemia oli vain kaksikymmentä.

– Ohjeita jaettiin kouluissa. Neuvontajulisteita ja desinfiointipisteitä oli kaikkialla. Lapset oppivat nopeasti pesemään käsiään, se on jäänyt tavaksi vieläkin. Pitkään aikaan emme kätelleet toisiamme.

Kysymystä siitä, miksi Nigeria-kuva on maailmalla jokseenkin kielteinen korruptioineen ja kirjeineen, Zainab ei oikein tunnu ymmärtävän. Hän koittaa parhaansa perheensä puolesta. Kaiken kaikkiaan, elämä on suhteellisen hyvää tässä ja nyt.

Lapset ovat pinkaisseet ulos. Keskipäivä on pian.