Koe uusi yle.fi

Muistatko? Vuosi sitten hallituspuolueiden edustajat lupailivat mietoja viinejä marketteihin

Hallitus on uudistamassa alkoholilakia. Yle kysyi vuosi sitten vaalikoneessaan, tulisiko ruokakaupoissakin sallia mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti. Näin hallituspuolueiden kansanedustajiksi valitut vastasivat.

politiikka
Chileläisiä viinejä Alkon hyllyillä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Tulisiko mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti sallia myös marketeissa? Tämä oli yksi kysymyksistä, jonka Yle esitti eduskuntavaaliehdokkaille vuosi sitten vaalikoneessaan (siirryt toiseen palveluun).

Kysymys oli tuolloin ajankohtainen – keskustelussa oli esimerkiksi keskustan linjaus siitä, että puolue olisi valmis poistamaan keskioluen tavallisten kauppojen, kioskien ja huoltamojen hyllyiltä. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä selitti linjausta myöhemmin ja lupasi, että "keskiolut pysyy kaupassa" eikä keskusta "sitä sieltä tule viemään pois".

Kysymys on edelleen ajankohtainen: Hallitus on uudistamassa alkoholilainsäädäntöä. Hallituspuolueista kokoomuksesta ja perussuomalaisista on väläytelty sitä, että myös viinit olisi otettava keskusteluun eli se, halutaanko viinit ruokakauppoihin. Toisaalta perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on todennut, ettei Alkon monopoliasemaa ole alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta syytä muuttaa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin, Rehula sanoi viikko sitten.

Perussuomalaisilta ja kokoomukselta "kyllä", keskustalta "ei"

Vastaava jako kolmen hallituspuolueen kesken on havaittavissa myös vuoden takaisissa vaalikonevastauksissa.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen kansanedustajiksi valituista enemmistö, noin kaksi kolmesta, kannatti mietojen viinien ja vahvojen oluiden tuloa ruokakauppoihin. Keskustan kansanedustajiksi valituista lähes kaksi kolmesta taas vastusti ajatusta.

Grafiikka mietojen alkoholien myynnistä ruokakaupoissa.
Yle Uutisgrafiikka

Kaikista hallituspuolueiden kansanedustajista yli puolet eli noin 54 prosenttia kannatti ehdotusta, alle puolet eli liki 39 prosenttia oli sitä vastaan.

Yhdeksän kansanedustajaa äänesti kysymyksessä tyhjää. Yksi heistä oli perussuomalaisten puheenjohtaja, nykyinen ulkoministeri Timo Soini. "Kannatan keskioluen myyntiä ruokakaupoissa", hän totesi kommentissaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja, nykyinen valtiovarainministeri Alexander Stubb äänesti ehdotuksen puolesta. Avoimessa vastauksessaan Stubb kirjoitti: "Se, mitä suomalainen alkoholipolitiikka kaipaa, on asenteiden ja kulttuurin muutos. Tervetuloa hillitty ja sivistynyt juomakulttuuri, tervemenoa tavallisen elämän pienten nautintojen patologisointi."

Nykyinen pääministeri Sipilä ja perhe- ja peruspalveluministeri Rehula äänestivät ehdotusta vastaan. He eivät perustelleet kantaansa.

Kokoomus: Lopulta kyse on kompromissista

Kokoomuksen eduskuntaryhmä keskusteli ministeri Rehulan esittelemästä lakiluonnoksesta toissa päivänä tiistaina. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä käsittelee lakiluonnosta torstaina iltapäivällä, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Päivittäistavarakauppakeskustelua ei ole käyty oikeastaan ollenkaan. Poliittiset puolueet käyvät sen nyt läpi.

Sinuhe Wallinheimo

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Sinuhe Wallinheimon mielestä sosiaali- ja terveysministeriön luonnostelema pohjaehdotus (siirryt toiseen palveluun) on yleislinjaltaan hyvä, mutta itse alkoholilain uudistus jäisi siinä kesken.

– Esimerkiksi päivittäistavarakauppakeskustelua ei STM:n pohjaesityksen perusteella ole käyty oikeastaan ollenkaan. Mielestäni poliittiset puolueet käyvät sen nyt läpi, Wallinheimo sanoo.

Kuinka todennäköisenä pidätte esimerkiksi sitä, että mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti sallittaisiin ruokakaupoissa? Kokoomuksen kansanedustajista enemmistö oli vaalikonevastauksissaan asian kannalla.

– Loppujen lopuksi se on hallituspuolueiden yhteinen päätös, kokoomuksen Wallinheimo vastaa. Hän muistuttaa, etteivät perussuomalaisten linjaukset alkoholipolitiikasta ole toistaiseksi selvillä.

Meillä on halua liikkua eurooppalaisen alkoholipolitiikan suuntaan.

Sampo Terho

Myös Sampo Terho on vastauksessaan niukkasanainen.

– Tämä asia on [tämänpäiväisessä kokouksessa] käsiteltävänä, hän kommentoi mietojen viinien ja vahvojen oluiden mahdollista tuloa ruokakauppoihin. Terhon mukaan perussuomalaisten tavoitteena on hahmotella samantapainen yksityiskohtainen ehdotus alkoholipolitiikan ja -lainsäädännön uudistuksesta kuin jota kokoomuskin tiistaina esitteli.

– Alustava keskustelu on käyty. Siinä kävi ilmi, että meilläkin on halua liikkua eurooppalaisen alkoholipolitiikan suuntaan eli vapaampaan alkoholipolitiikkaan.

Matti Vanhanen: "Olen ilonpilaaja"

– Olen ilonpilaaja. Keskusta ei ole innostumassa siitä, että viinit ja vahvat oluet siirrettäisiin ruokakauppoihin, sanoo puolestaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

– Hallitusohjelmassa on sovittu, että Alkon monopolista huolehditaan eli meillä säilytetään monopolijärjestelmä. Se vaikuttaa linjauksiin [alkoholin] vähittäismyynnistä.

Keskustan lähtökohtana ovat hänen mukaansa sellaiset alkoholipoliittiset linjaukset ja toimet, jotka suuntaisivat alkoholin kulutusta valvottuihin tiloihin, käytännössä ravintoloihin.

Olen ilonpilaaja. Keskusta ei ole innostumassa siitä, että viinit ja vahvat oluet siirrettäisiin ruokakauppoihin.

Matti Vanhanen

Tämän lisäksi keskusta olisi valmis vapauttamaan niin sanottujen tilaviinien myyntioikeutta, kuitenkin siten, ettei Alkon monopoliasema Euroopan unionin silmissä vaarantuisi, Vanhanen kertoo.

– Tiloilla on omat rajoituksensa siinä, miten ne voivat myydä omia tuotteitaan. Niiden markkinoille pääsyssä on ongelmia.

– Tätä joudutaan punnitsemaan suhteessa Alkon monopoliin. Luulen, että asiasta on hallituksessa syntymässä yhteinen käsitys, Vanhanen ennakoi.

Lue myös: Ruotsin Alko vastustaa Suomen uutta alkoholilakia