Teosto-palkintoehdokkaina viisi teosta – mukana Paperi T ja Verneri Pohjola

Esiraati on valinnut Teosto-palkintoehdokkaiksi viisi teosta tai teoskokonaisuutta. – Ehdolla oli monipuolisia teoksia, joita lähestyimme musiikkina, ilman genreajattelua, toteaa esiraadin puheenjohtaja Pekka Kuusisto.

musiikki
Paperi T
Teosto-palkinnon esiraati uskoo Paperi T:n vaikuttavan urbaaniin rytmimusiikkiin jatkossakin.Marja Väänänen / Yle

Teosto-palkintoehdokkaiksi on valittu viisi toisistaan poikeavaa teosta. Esiraadin puheenjohtaja, viulisti Pekka Kuusisto toteaa suomalaisen musiikin olevan hyvässä tilassa.

– Olemme iloisia, että Teosto-palkintoa ei jaeta myyntilukujen perusteella, vaan taiteellisista ansioista. Teosto-palkinto juhlii sitä tosiasiaa, että miljoona kärpästä voi olla väärässä.

Palkintoehdokkaat esiraadin perusteluineen ovat:

Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis Meus, Mama!

Pekko Käppi astui K:H:H:L-yhtyeen kanssa marginaalista askeleen kohti massoja ja tuli samalla korostaneeksi ainutlaatuisuuttaan.

Levyllä kuullaan Pekko Käpin, Nuutti Vapaavuoren ja Tommi Laineen sävellyksiä ja sanoituksia sekä yhtyeen ja Jani Viitasen sovituksia.

Laura Moisio: Ikuinen valo

Laura Moision kakkoslevyllä vähemmän on paljon enemmän. Moisio asettelee jokaisen musiikkielementin niin tarkasti, että pelkistetty ilmaisu murtautuu väkisin soittolistoille, ja tummankirkkaat tarinat tulevat kerrotuiksi.

Levyllä soivat Laura Moision sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Jarno Takkumäen sävellys ja sovitukset.

Paperi T: Malarian pelko

Paperi T vaikuttaa urbaaniin rytmimusiikkiin jatkossakin, mutta soolodebyytissä on pidäkkeetöntä erolevyn vimmaa, joka ei välttämättä toistu.

Levyn säveltäjänimiä ovat Niko Liinamaa, Miska Soini, Roope Kinnunen, Kristo Laanti, Sandra Tervonen ja Juuso Malin. Sanat ovat Henri Pulkkisen käsialaa.

Verneri Pohjola: Bullhorn

Verneri Pohjola on perustanut musiikin keskelle itsenäisen alueen, jota suorituskeskeisen trumpetti-instrumentalismin normit eivät rasita. Uniikit ilmaisukeinonsa hän osaa sovittaa juuri oikeanlaisen ympäristöön.

Verneri Pohjola.
Verneri Pohjola sai Teosto-palkintoehdokkuuden levystään Bullhorn.Yle

Bullhorn-levy on kokonaisuudessaan Pohjolan säveltämä.

Antti Auvinen: Autuus

Kun aiheena on väkivalta, häpeä ja hulluus, keinot valitaan sen mukaan. Auvinen ei armahda kuulijaa, mutta ilmaisu on seurattavaa, tehokasta ja sekä äänellisesti että kuvallisesti moni-ilmeistä. Vielä viikkoja kokemuksen jälkeen alitajunta toistelee Harry Salmenniemen tekstin kappaleita.

Kamarioopperan Autuus on säveltänyt Antti Auvinen. Libreton on kirjoittanut Harry Salmenniemi.

Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia

Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat nostavat esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaetaan 13. kerran. Palkintosumma on enintään 40 000 euroa.

Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa.

Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna viulisti Pekka Kuusisto, päätoimittaja Mikko Meriläinen, toimittaja Kare Eskola, musiikintekijä Vilma Timonen, toimittaja Susanna Vainiola, toimittaja Tove Djupsjöbacka ja toimittaja Jaani Länsiö.

Palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen jury, johon kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, Nelonen Median radioiden johtaja Sami Tenkanen ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Mikko Hassinen.

Teosto-palkinto julkistetaan 14. huhtikuuta.