Koe uusi yle.fi

Talvitulva koituu kastemadon kohtaloksi – pelasta pakastuva liero ämpärillä

Kastemato tietää kevään tulleen, kun lumien sulamisvedet valuvat sen onkaloon. Keskitalven runsaat sateet ovat saaneet madot luulemaan, että kevät on koittanut ja ne ovat lähteneet maan pinnalle. Maan päällä madot eivät kuitenkaan vielä selviä.

luonto
Kastemato luikertelee kivetyksellä
Timo Leponiemi / Yle

Talven vaihtelevat säät ovat saaneet ainakin eteläisessä Suomessa asuvat hämmästymään, kun maan pinnalta on löytynyt kastematoja. Matojen nouseminen ylös koloistaan on ihmisille tuttua kesäsateiden aikana ja jälkeen, mutta keskellä talvea se aiheuttaa ihmetystä.

Syy on sama kuin kesällä, mutta voi koitua matojen kohtaloksi.

– Vaikka maa on roudassa, ovat madon käytävät avoinna. Kun sataa vettä, valuu onkaloihin vettä ja madot nousevat maan pinnalle, kertoo Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti.

Selviytymismahdollisuudet miinuksella

Madot kaivautuvat talvehtimaan routarajan alapuolelle. Karhilahti kertoo, että hän on joskus kaivanut maata madon onkaloa pitkin.

Kastemadon on vaikea alkaa kaivautua takaisin routaiseen maahan metrin syvyyteen.

Ari Karhilahti

– Voi melkein metrin joutua kaivamaan. Sieltä löytyy yleensä yksittäinen mato, joka on mennyt itsensä ympärille solmuun. Se on matopallo, joka odottelee onkalossaan kevättä, Karhilahti kuvailee.

Normaalisti madot joutuvat nousemaan onkaloistaan vasta kevään koittaessa. Kun lumet sulavat, vesi valuu onkaloon, ja mato tietää, että kevät on tullut.

Kun sama tapahtuu keskellä talvea runsaiden sateiden vaikutuksesta, saa mato karun yllätyksen maan pinnalle päästyään.

– Mato on riippuvainen ympäristön lämpötilasta, joten se alkaa kohmettua. Selviytymismahdollisuudet ovat miinuksen puolella, ellei sade nopeasti lakkaa ja mato ole lähellä vanhaa koloaan. Kastemadon on vaikea alkaa kaivautua takaisin routaiseen maahan metrin syvyyteen, Karhilahti sanoo.

Madot voi pelastaa ämpäriin

Jos talvisateet ajavat kastematoja maan pinnalle oikein suurissa määrin, voi matoja halutessaan myös auttaa. Madot nimittäin pärjäävät talven yli hyvin myös kukkamullalla täytetyssä ämpärissä kellarissa.

Eihän sitä nyt kaveria aleta ahvenille syöttämään

Ari Karhilahti

– Multa täytyy pitää kosteana, mutta hyvin ne siellä pärjäävät. Ennen vanhaan jokaisella pilkkijällä oli omat madot kellarissa.

Ämpärillisessä multaa voi olla sadoittain matoja. Karhilahti kertoo itsekin kokeilleensa matojen säilyttämistä kellarissa, nimenomaan pilkkimistä ajatellen. Matojen selviämisessä ei ollut ongelmia, päinvastoin.

– Kun piti lähteä pilkille niin ei niitä raaskinut ottaa. Eihän sitä nyt kaveria aleta ahvenille syöttämään.