Kuntien tehtävälistan karsiminen epäilyttää kaupunginjohtajaa: "Oikean suuntainen, mutta riittämätön"

Mikkelin kaupunginjohtajan Timo Halosen mielestä hallituksen listaamat toimenpiteet eivät ole riittäviä.

Mikkeli
Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen
Yle

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen ei tervehdi puhtaalla ilolla hallituksen suunnitelmia kuntien tehtävien karsimisesta. Halonen pitää suunniteltuja toimenpiteitä liian vähäisinä.

– Vanha sanonta pätee, että oikean suuntainen, mutta riittämätön. Itse asiassa edellinen hallitushan tavoitteli ihan samansuuruista säästöä ja silloin se kuivui täysin kasaan. Toivottavasti tässä päästään eteenpäin, Halonen pohtii.

Suunnitelluilla toimenpiteillä osoitetaan yli 400 miljoonan euron kustannussäästöt pitkällä aikavälillä. Aiemmin hallitus kaavaili, että kuntien tehtäviä ja velvoitteita karsimalla säästettäisiin miljardi euroa.

Halonen: Julkista sektoria uudistetaan väärin päin

Toimenpiteitä esitelleen kuntaministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan hallitus muun muassa väljentää kuntien henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia ja uudistaa eri ammattiryhmien työnjakoa. Tarkasteluun tulee muun muassa lääkärin ja sairaanhoitajan, lähihoitajan ja hoiva-avustajan sekä lääkärin ja optikon välinen työnjako.

– Meillä on ollut mahdollisuus jo vuosia esimerkiksi siihen, että tietyt reseptit tai tietyt toimenpiteet, joita lääkäri on tehnyt, on voinut sairaanhoitaja tietyn koulutuksen saatuaan tehdä. Tämän tyyppisiä uudistuksia kaivataan. Toki on myönnettävä, että sitä ei ole hyödynnetty tarpeeksi, että esimerkiksi sairaanhoitajat hoitaisivat lääkärin tehtäviä.

Kiitosta Halonen antaa siitä, että hallituksen kuntasuunnitelmissa on tarkoitus purkaa byrokratiaa. Lisäksi Halonen liputtaa digitaalisaation nimeen.

– Paljon puhutaan digitaalisaation hyödyntämisestä. Aikanaan pankit ja verohallinto ovat pystyneet uudistumaan, joten kuntienkin pitää pystyä. Kuntien pitää itse olla aktiivisia. Tulevaisuudessa meidän on mahdollista suoraviivaistaa omia prosesseja ja toimintamalleja. Automaatisesti säästöt eivät tule, vaan ne pitää tekemällä tehdä.

Julkisen sektorin uudistuksen suurta kuvaa Halonen arvostelee. Hänen mielestään uudistusta on tehty väärin päin.

– Minun mielestäni olisi ensin pitänyt pohtia kunnan rooli ja sitten vasta valmistella seuraavat hallinontasot. Nyt tilanne on mikä on, ja nyt sitten kiivaasti esimerkiksi Mikkelissä mietitään, että mikä on se tulevaisuuden Mikkeli, Halonen sanoo.