1. yle.fi
  2. Uutiset

Cate Blanchett Ylelle: Murhaajaa voin näytellä olematta murhaaja, mutta lesboa näytellessä pitäisikin olla lesbo

Kaksinkertainen Oscar-voittaja Cate Blanchett ihmettelee Ylen haastattelussa, miksi näyttelijän oma seksuaalinen suuntautuminen nousee tapetille homoseksuaalia näytellessä. Blanchett näyttelee pääosaa Carol-elokuvassa, joka kertoo naisten rakkaussuhteesta. Suomen ensi-iltaan saapuva elokuva on ehdolla kuuden Oscar-palkinnon saajaksi.

elokuvat
Uutisvideot: Cate Blanchett Ylelle: murhaajaa voin näytellä olematta murhaaja, mutta lesboa näytellessä pitäisikin olla lesbo
Uutisvideot: Cate Blanchett Ylelle: murhaajaa voin näytellä olematta murhaaja, mutta lesboa näytellessä pitäisikin olla lesbo

Lesbojen rakkaudesta kertovan Carol -elokuvan käsikirjoitus sai monta hylkäystä Hollywoodissa, ennen kuin se 20 vuoden kuluttua pääsi valkokankaalle. Vahvat naispääosat ja tavallisten, yliseksualisoimattomien naisten rakkaus kun eivät kilpaile tuottajien suosiosta unelmatehtaassa. Tuotannossa oli muitakin mutkia matkassa ohjaajan ja näyttelijän vaihdoksista alkaen.

Carol savutti kuitenkin lukuisien vaikeuksien kautta voiton. Viime vuoden Cannesin elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut Todd Haynesin ohjaama elokuva oli festivaalin kiitetyimpiä elokuvia. Nyt Carol on ehdolla kuuden Oscar-palkinnon saajaksi.

Elokuvan päähenkilö Carol tapaa ostoksilla nuoremman naisen. Kulissiavioliitosta eroon pyristelevä Carol ja itseään etsivä myymäläapulainen Therese rakastuvat ja lähtevät lopulta yhteiselle matkalle pakoon Carolin ero-ongelmia ja huoltajuuskiistaa.

Therese Belivet (Rooney Mara ) vas. ja Carol Airdi (Cate Blanchett) oik.
Cate Blanchettin (oikealla) ja Rooney Maran roolihahmot ihastuvat toisiinsa tavaratalon kassalla.Wilson Webb

Carolia näyttelevä kaksinkertainen Oscar-voittaja Cate Blanchett kisaa jälleen parhaan naispääosan palkinnosta.

Tavatessani näyttelijän Cannesissa terassilla vastassani on todellisen Hollywood-glamourin perikuva. Piste i:n päälle ovat tummat aurinkolasit. Näyttelijä tosin pahoittelee, ettei pysty riisumaan niitä auringonpaisteessa. Blanchett tunnetaan paitsi lahjoistaan ja eleganssistaan, myös suorasanaisuudesta medialle.

Carol-elokuvan yhteydessä näyttelijä joutui vastaamaan lehdistölle kysymyksiin hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan ja siitä puhkesi kohu. Blanchett ei ole suinkaan ainoa, joka on joutunut homoseksuaalia hahmoa näyteltyään keskustelemaan omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Kysyn huvittavatko lööpit näyttelijää. Blanchett puhkeaa ensin nauruun ja vitsailee, että tästä täytyykin puhua hänen aviomiehensä kanssa. Näyttelijä kuitenkin vakavoituu nopeasti. Hänen mielestään kyse on mielikuvituksen puutteesta.

– Ei minun tarvitse olla asianajaja, jos näyttelen asianajajaa, tai sarjamurhaaja näytelläkseni sarjamurhaajaa. Mutta yhtäkkiä, jos näyttelen lesboa, en olevinaan pystyisikään samaistumaan roolihenkilöön, jollen ole lesbo. Se kertoo enemmän median konservatiivisuudesta kuin minusta. Minun kiinnostukseni ja työni näyttelijänä on kertoa asioista oman kokemukseni ulkopuolelta.

Elokuvan pohjalla oleva sensaatiokirja kirjoitettiin salanimellä

Carolperustuu Patricia Highsmithin vuonna 1952 julkaistuun sensaatiokirjaanThe Price of Salt.Arvostetun kirjailijan teoksista on tehty lukuisia elokuva. Tunnettuja ovat esimerkiksiMuukalaisia junassajaLahjakas herra Ripley, jossa Cate Blanchett myös näytteli.

Therese Belivetin roolia näyttelee Rooney Mara.
Therese kuvaa elokuvassa rakastettuaan.Wilson Webb

Carolin roolin ottaessaan Blanchett perehtyi kirjailijaan perusteellisesti.

– Patricia Highsmith kirjoitti The Price of Saltin salanimellä. Siihen aikaan homoseksuaalista rakkaussuhdetta naisten välillä pidettiin rikollisina. Patricia tunnetaan hyvin rikoskirjoittajana, mutta hän pääsee erinomaisesti myös sisälle ihmissydämeen. Luin elokuvaa varten kaiken, mitä hän oli kirjoittanut.

Hollywood-elokuvassa samaa sukupuolta olevien rakkautta on käsitelty yhä vähän, mutta tämä on vähitellen muuttumassa. Seksuaaliset vähemmistöt ovat päässeet yhä enemmän esiin myös valtavirtaelokuvissa viime vuosina. Suuren yleisön keskuudessa cowboymiehistä kertova Broke Back Mountain lienee yhä tunnetuin Hollywoodin tuottama homoseksuaalisuuden kuvaus.

Lesbot joutuivat elämään eristyksissä heteromaailmassa

Carolissa naisten rakkautta kuvataan samoin kuin tavallista heterosuhdetta. Homoudesta ei tehdä numeroa, seksuaalisuuden kuvauksessa ei ole mitään skandalisoivaa tai tirkistelevää. Elokuvan ainoasta seksikohtauksesta on vaikea repiä lööppejä.

Elokuvan käsikirjoittajaa Phyllis Nagya kiinnosti juuri alkuperäisen kirjan vahva sanoma.

– Carol and Therese eivät tuskaile seksuaalisuutensa kanssa, he ovat mitä ovat. Minusta se 1950-luvun kirjalta erittäin rohkea sosiaalinen ja poliittinen kannanotto, sanoo Nagy Ylelle.

Elokuvan päähenkilöä Carolia seurataan ulkopuolelta, erityisesti Theresen silmin. Carol on hyvin pidättyväinen ja se teki hahmon tulkitsemisesta haastavaa.

– Hänessä on monitulkintaisuutta ja houkuttelevaa etäisyyttä. Carolin kaltainen ihminen ei ikinä paljastaisi muille, meneekö sänkyyn miesten vai naisten kanssa. Sellaisen hahmon näytteleminen on haastavaa. Halusin yleisön pääsevän sisälle hänen maailmaansa, mutta en halunnut ylikuvailla häntä, sanoo Blanchett.

– Hän ei identifioidu mihinkään ryhmään. Kaikki luokittelut, joita meillä on nykyään seksuaalisuudelle ja seksuaaliselle suuntautumiselle, niitä ei ollut 1950-luvulla. Tai ainakaan ne eivät olleet yleisesti tiedossa. Ei ollut mitään yhteisöä, jonne Carol ja Therese olisivat voineet karata. Elokuva kuvaa pitkälti yksinäistä eristystä, jossa he joutuvat elämään.

kuva elokuvasta Kyle Chandler
1950-luvulla homoseksuaalisuutta pidettiin rikollisena.Wilson Webb

Naisista ei tarpeeksi vakavasti otettavia elokuvia

Kahden naisen rakastumista seurataan elokuvassa yhteiskunnassa, jossa vain nainen ja mies sopivat yhteen. Elokuvassa sekä lesbonaiset että heteromiehet joutuvat yhtä lailla kärsimään muottiin pakottamisesta.

– Myös Carolin aviomies Harge on vangittuna joustamattomaan miehen malliin. Ja tätä tapahtuu yhä. Tietyissä yhteiskunnissa ja sosiaalisissa piireissä naisten ja miesten täytyy yhä noudattaa tiettyjä normeja, sanoo Blanchett.

Elokuvan tiestä valkokankaalle pitkään taistellut käsikirjoittaja Phyllis Nagy toivoo elokuvan paitsi tekevän Hollywoodia enemmän sinuksi homouden kanssa, myös edesauttavan vakavien naisvetoisten elokuvien tekemistä.

– Toivomme, että naisten kaverikomedia ei olisi ainoa mahdollisuus naispääosille Amerikassa. Jos _Carol _vaikuttaa niin, että tehdään edes yksi vakavasti otettava draama naisista, se on valtava tulos.

Haastattelut on tehty Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2015.

Lue seuraavaksi