Kani on kuollut – nykytaikuri ei kisko hatusta jäniksiä

Stereotypioiden taikuri on frakkiasuinen mies, joka vetelee silinterihatusta kaneja. Suomen pohjoisin ammattitaikuri Juha-Matti Ristiharju ei ole tuo kaneja kiskova frakkimies.

Kotimaa
Taikuri Juha-Matti Ristiharju
Bikka Puoskari / Yle

Suomen pohjoisin ammattitaikuri on rovaniemeläinen Juha-Matti Ristiharju, jolle taikominen on tuonut leivän pöytään liki vuosikymmenen.

Taidokkaat silmänkääntötemput ja merkityt korttipakat ovat Ristiharjun työn kulmakiviä, mutta kanit ja silinterihatut eivät kuulu hänen keskeisimpiin työvälineisiinsä.

– Ihmisillä tulee tietty stereotypia taikurista. Se on tänäkin päivänä yleensä silinterihattuun ja frakkiin pukeutunut mies, joka vetää kaneja hatusta.

Jostain syystä taikuus on jämähtänyt vähän menneisyyteen.

Juha-Matti Ristiharju

Ristiharju ei ole se kaneja kiskova mies. Keikkojen alkuun hän saattaa kyllä vetäistä hatusta pehmokanin luurangon osoittaakseen, että tulossa on jotain muuta.

Taikuri Ristiharju arvelee, että monella on taikuudesta muutenkin vanhentunut käsitys.

– Jostain syystä taikuus on jämähtänyt vähän menneisyyteen. Suomessa kun kuullaan sana 'taikuri', niin ensimmäinen ajatus on voi ei, lastenohjelmaa.

Ristiharjun oma taikuus on etupäässä aikuisille suunnattua modernia taikuutta, jossa hyödynnetään jokapäiväisiä esineitä ja tilanne- ja stand up -komiikkaa. Keikkojen jälkeen huomaa, että yleisö on paitsi tempuista hämillään, myös shown luonteesta yllättynyt.

– Suurin osa palautteesta on nykyään on tätä, että _tiesin että olet taikuri, mutta sinähän voisit olla ihan puhdas stand up -koomikko, _Ristiharju sanoo.

Taikuriksi Aku Ankan puutteessa

Juha-Matti Ristiharjusta tuli ammattitaikuri pienen pakon edessä. Vuonna 2007 tilanne oli se, että opiskelualan vaihdon jälkeen opintotukikuukaudet olivat kuluneet loppuun, mutta opinnot olivat yhä kesken. Silloin piti valita: ottaako suunnan kohti sosiaalitoimistoa vai alkaako paiskoa tosissaan töitä taikurina. Ristiharju valitsi taikuruuden, olihan alla pitkään jatkunut harrastus ja keikkojakin oli tullut tehtyä jo useamman vuoden ajan.

Sekin oli useamman sattumuksen summa, että Ristiharju ylipäänsä kiinnostui taikuudesta.

Kaikki alkoi 90-luvun alun Savukoskelta, Koillis-Lapista. Siellä Ristiharju kävi koulunsa parinsadan asukkaan Martin kylässä, jonka koulussa oli 28 oppilasta.

Koulussa oli pieni kirjasto, jossa pidettiin torstaisin äidinkielen lukutunnit. Käytännössä kovinta valuuttaa lukutunneilla olivat Aku Ankat, joihin ryhmän pojat iskivät kiinni heti tunnin alkuun. Eräänä torstaina Ristiharju tuli lukutunnille hammaslääkärin takia myöhässä, ja kaikki Aku Ankat oli jo viety.

– Mutta Aku Ankkojen vieressä oli Solmu Mäkelän Suuri taikakirja, Ristiharju virnistää.

Lukutunti kului taikakirjan parissa ja kirja lähti pojan mukana kotiin. Pian serkkupoikakin innostui taikuudesta, ja poikien yhteistreenit alkoivat. Samoihin aikoihin myös television kanavatarjonta laajeni, ja David Copperfieldin taikuus löysi savukoskelaisiin olohuoneisiin saakka.

Taikuus tuli ja vei Ristiharjun mennessään. Taikominen pysyi harrastelutasolla vuosituhannen vaihteeseen saakka, mutta opiskeluaikoina Rovaniemellä Ristiharju aloitti keikkailun. Aluksi sai heittää ahkerasti keikkaa lasten synttärijuhlissa, mutta kun kannukset oli hankittu, alkoi monentyyppistä keikkaa tulla tasaiseen tahtiin.

– Töitä riittää, jos on hyvä, Ristiharju sanoo.

Netti synnyttää huonoja taikureita

Kaikki alkoi Solmu Mäkelän taikakirjasta ja David Copperfieldin temppujen ihailusta, myöhemmin Ristiharju on katsonut kaikki löytämänsä television taikaohjelmat. 90-luvun Savukoskella VHS-nauhat kuluivat puhki, kun taikurinalku katsoi nauhoitettuja temppuja uudestaan ja uudestaan ja mietti, miten ihmeessä taiat tehtiin.

Sittemmin Ristiharju on saanut kontakteja muihin taikureihin, löytänyt taikurivälineliikkeisiin ja Kouvolan Taikapäiville, ja oppiakin on haettu ulkomailta saakka muun muassa Yhdysvalloista ja Espanjasta.

Netissä opetetaan uskomattoman paljon asioita väärin.

Juha-Matti Ristiharju

Työkseen taikovasta Juha-Matti Ristiharjusta tuli taika-alan itseoppinut ammattilainen jo ennen Youtube-taikuuden kulta-aikaa. Nykyään netistä löytyy neuvot ja ohjeet kaikkeen lattian laatoituksesta letitykseen ja taikuuteen saakka. Verkko on pullollaan myös taikatemppujen salat paljastavia videoita. Niihin Ristiharju suhtautuu varauksella.

– Okei, netti on vallankumouksellistanut myös taikatemppujen opettelun. Mutta samalla netissä opetetaan uskomattoman paljon asioita väärin. Netti synnyttää paljon huonoja taikureita, Ristiharju sanoo.

Netin kautta on helppo saada ensikosketus taikuuden maailmaan, mutta alan salat Ristiharju opettelisi edelleen perinteisiä reittejä.

– Suoraan sanoen pitkällä tähtäimellä olisi parempi aloittaa kirjoilla. Silloin joutuu väkisinkin ajattelemaan ja kuvittelemaan itsensä tilanteeseen. Silloin ei imitoi ketään, vaan oma persoonallisuus pääsee esiin.