1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mies katseli musliminaisten uimavuoroa valvontakameroista – somaliperheet tyrmistyivät

Lieksan maahanmuuttajanaiset ovat pöyristyneet, koska heidän suljettua uimavuoroaan oli katsottu jälkikäteen valvontanauhoista. Lieksan kaupungin mukaan nauhojen läpikäymiseen oli perusteltu syy: uimahallin ovi oli jätetty raolleen. Nauhoista oli selvinnyt, että naiset olivat hyppineet luvatta terapia-altaaseen ja käyttäneet juoksuvyötä väärin.

Kotimaan uutiset
Valvontakamera katonrajassa
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Lieksassa maahanmuuttajanaiset olivat toivoneet pitkään omaa, miehiltä suljettua uintivuoroa. Tämän vuoden alussa Lieksan somalien perheyhdistys otti vuoron järjestääkseen, koska heidän mukaansa kaupunki ei reagoinut pyyntöihin.

Uintivuoro on ollut sunnuntaisin uimahallin ollessa kiinni muulta yleisöltä. Se ehdittiin pitää kolme kertaa, kunnes tuli ongelmia.

Viime viikolla kaupungin liikuntavastaava otti yhteyttä yhdistykseen ja kertoi, että naiset olivat rikkoneet uimahallin sääntöjä. Vuoro voitiin perua, jos järjestyssääntöjä ei noudateta.

Tämä pöyristytti naisia siksi, että tiedot oli hankittu kameravalvonnan avulla. Miespuolinen uinninvalvoja oli tarkistanut nauhoilta, mitä vuorolla on tapahtunut.

– Suljetussa vuorossa on kyse juuri yksityisyydestä, jotta kukaan mies ei näe meitä vähissä vaatteissa, kertoo Mahamed Luul Abukar, yksi uimareista.

– Kyllä tämä oli järkytys.

Kameratallenteita oli ryhdytty katsomaan, koska kertoman mukaan uimahallin oven väliin oli jätetty harja. Lisäksi nauhoilta oli näkynyt, että naisia oli hyppinyt lastenaltaaseen ja terapia-altaaseen ja juoksuvyötä oli käytetty uimataidottoman apuna.

"Miehemme ovat vihaisia"

Somaleiden yhdistys kertoo, että säännöt käytiin etukäteen läpi vuoron arkaluontoisuuden takia. Esimerkiksi laitosmies saisi tulla paikalle vain pakottavassa tilanteessa.

He sanovat myös valvoneensa tarkkaan, ettei ulkopuolisia kurki ikkunan takana tai pääse sisään aulasta. Harja oli oven välissä uimareiden sisäänkäynnin helpottamiseksi. Se on heidän mukaansa normaali käytäntö suljetuilla vuoroilla.

– On hyvä, että kamerat ovat turvallisuuden takia, jos jotain sattuu. Kyllä myönnän, että on pari kertaa hypätty altaaseen, mutta onko se riittävä peruste katsoa valvontakameroita? kysyy Mahamed Luul Abukar.

Hän kokee, että hänen yksityisyyttään on loukattu.

– Eikö olisi ollut järkevämpää kysyä ensin omilta valvojiltamme, jos epäiltiin, että sääntöjä rikotaan. Maalaisjärkikin sen sanoo.

Vuorolla on ollut 3–4 valvojaa.

Naisille kyse ei ole pikkujutusta, vaan uskonnon ja kulttuurin mukaisesta naisen kunniasta.

– Miehemme ovat erittäin vihaisia ja epäluuloisia nyt uintivuoroa kohtaan. Perheen sisällä voi olla isokin juttu, jos joku mies on nähnyt toisen vaimon uima-asussa, Mahamed selittää.

"Maassa maan tavalla -tilanne"

Lieksan kaupungin mukaan maahanmuuttajanaisten uintivuorolla on toimittu samoin kuin muillakin uintivuoroilla. Jos jotain epäilyttävää tapahtuu, asia tarkistetaan.

– Oli selkeä syy, miksi työntekijä katsoi valvontakameranauhoja. Meille tuli viesti, että vuoron aikana pääovi oli ollut avoinna siten, että oli ollut harjanvarsi välissä. Sitä ruvettiin tutkimaan, kertoo Arto Sihvonen, Lieksan sivistysjohtaja.

Kaikki valvontamateriaali tallentuu samalle nauhalle.

– Samalla paljastui muitakin asioita. Oli hypitty altaaseen matalasta päästä, oli apuvälineiden väärinkäyttöä ja lapsia mukana, hän selittää.

Sivistysjohtajan mukaan nauhoja tarkistetaan säännöllisesti, jos epäillään ilkivaltaa tai muita väärinkäytöksiä.

– Ei ole otettu tätä vuoroa tikun nokkaan. Kaupunki ei ole loukannut kenenkään yksityisyyden suojaa. Näin menetellään kaikkien uimahallin käyttäjien kanssa.

Sihvonen huomauttaa, että joku voi nähdä musliminaisten uintia myös uimahallin isoista ikkunoista.

– Se on julkista aluetta. Tämä on tietty maassa maan tavalla -tilanne. Missään nimessä ei ole ollut tarkoitus aiheuttaa tuontyyppistä tunnetta uimareille. Kaupunkihan on ymmärtänyt uintivuoron tarpeen. Ei niitä joka paikassa edes ole, Arto Sihvonen sanoo.

"Tämä on kiusantekoa"

Lieksassa on ollut useita tulehtuneita tilanteita somaliyhteisön ja joidenkin kaupunkilaisten välillä. Somalinaiset epäilevät, että nauhoja on käyty läpi siksi, ettei heidän toivota käyvän vuorolla.

– Tällä halutaan ärsyttää ja kiusata meitä, ettemme kävisi uimahallissa. Varsinkin kun kaupunki ei vuoroa itse hoitanut, Mahamed Luul Abukar uskoo.

Uinti on keskeytetty, kunnes valvonnan pelisäännöt selviävät. Naiset eivät halua lopettaa uintivuoroa, vaan tietää, kuka nauhat on nähnyt ja millä oikeudella.

Uimavuoro on osa Lieksan kaupungin hanketta, jossa maahanmuuttajia kotoutetaan liikunnan avulla.

Naisten mukaan vuoro on ollut suosittu, ja tulijoita olisi enemmän kuin on pystytty ottamaan. Uimarit ovat enimmäkseen somalinaisia, ja ryhmässä on myös kaksi naista läheisestä vastaanottokeskuksesta.

Lue seuraavaksi