1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. postin toiminta

Kirje tuppautui väärälle henkilölle väärään osoitteeseen kahdesti – Posti: "Toimittu vastoin ohjetta"

Kirjeitä tupsahtaa väärälle vastaanottajalle silloin tällöin postin mukana silloin, kun asunto on tuoreeltaan vaihtanut omistajaa. Kotkassa sama posti päätyi väärälle vastaanottajalle ja väärään osoitteeseen kahdesti.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Kotkalaiseen asuntoon tuli muun postin mukana kirje, jonka päälle oli merkitty väärä osoite. Kuoreen kirjoitettu osoite sijaitsi lähellä jakelupaikkaa, mutta sekä kadun nimi että talon numero olivat pielessä. Vastaanottajaksi merkitty henkilö oli asukkaalle täysin tuntematon.

Kirjekuoreen oli laitettu tarra. Tarran tekstissä vastaanottajaa kehotettiin palauttamaan kirje lähimpään postiin tai kirjelaatikkoon siinä tapauksessa, että lähetys ei kuulu sinne, minne se on toimitettu.

Asunnon asukas vei kirjeen lähtevän postin laatikkoon, mutta muutaman päivän päästä se palasi jakelussa takaisin väärään osoitteeseen. Asukasta jäi ihmetyttämään, miksi täysin väärillä tiedoilla varustettu kirje tuli bumerangina takaisin.

"Mikäli tämä lähetys ei kuulu tähän osoitteeseen, pyydän palauttamaan lähetyksen lähimpään Postiin tai kirjelaatikkoon", todetaan väärään osoitteeseen päätyneen kirjeen tarrassa. Kuva: Yle

Nimi voi mennä hutiin, osoite ei

Posti on velvoitettu selvittämään asiaa, jos osoite- tai nimitiedot eivät täsmää. Ihannetilanteessa asiakas on tehnyt muuttoilmoituksen, jonka ansiosta tiedot ovat ajan tasalla. Postin Kymenlaakson jakelu- ja kuljetuspäällikkö Niko Keinänen kertoo, että jakelukeskuksessa jakajalla on hyllyssä ilmoituksiin perustuva merkintä muuttaneista, ja sen ansiosta asiakkaan postia ei pitäisi päätyä vanhaan osoitteeseen.

Aina ilmoitusta ei ole tehty, ja jos lähettäjän merkitsemä vastaanottajan nimi ja postiluukussa oleva nimi eivät täsmää, selvittely voidaan aloittaa jakamalla kirje joka tapauksessa kyseiseen osoitteeseen. Kuoreen liimataan tarra, jossa annetaan ohjeet kirjeen palauttamisesta.

Kotkan tapauksessa kirjeen jakaja näyttää toimineen vastoin työohjeita, sillä osoitekin oli väärä.

– Ohjehan on se, että se osoite määrittelee ensisijaisesti, mihin se lähetys menee, toteaa Postin Kymenlaakson jakelu- ja kuljetuspäällikkö Niko Keinänen.

Selvittelyssä olevan postin ei Keinäsen mukaan myöskään pitäisi palata väärälle vastaanottajalle uudelleen.

– Kuulostaa siltä, että kun siinä oli jo se tarra päällä, se on ollut jo meillä osoiteselvittelyssä jo aikaisemmin ja on ilmeisesti nyt joko jakajan omista vanhoista tiedoista tai muista yritetty selvittää, asuisiko kyseinen henkilö siinä jakelupisteessä kuitenkin. Mutta se on inhimillinen virhe, jos se on uudelleen kannettu sinne, hän sanoo.

Vie sitkeä kirje tiskille asti

Keinäsen mukaan asiakkaan kannattaa tällaisessa tapauksessa kiikuttaa väärään osoitteeseen tullut posti suoraan Postin palvelupisteeseen.

– Yleisesti ottaen aina kannattaa mahdollisimman nopeasti olla näissä tapauksissa yhteydessä Postiin. Silloin nämä virheet pystytään korjaamaan aika nopeasti. On tietysti asiakkaan kannalta hyvin valitettavaa ja ikävää kantaa näitä ees taas, jakelupäällikkö pahoittelee.

Jos jakelussa ei pystytä normaaliin tapaan selvittämään posteille oikeaa osoitetta, asiaa aletaan hoitaa Jyväskylässä, jonne Posti on keskittänyt hankalien tapausten setvimisen.