Hyppää sisältöön

Saippuakuplia ja breikkausta keppihevosen selässä – Lasten taidefestivaali tuo nykysirkusta teatterilavalle

Lasten taidefestivaali Hippalot huipentuu ensi kesänä suomalaisen nykysirkusryhmän Race Horse Companyn ensiesitykseen Ympäri ämpäri. Ympäri maailmaa keikkaileva ryhmä valmistelee esitystä yhteistyössä Hämeenlinnan teatterin kanssa.

Yle Uutiset Häme: Saippuakuplia ja breikkausta keppihevosen selässä – Lasten taidefestivaali tuo nykysirkusta teatterilavalle
Yle Uutiset Häme: Saippuakuplia ja breikkausta keppihevosen selässä – Lasten taidefestivaali tuo nykysirkusta teatterilavalle

Kun Race Horse Company esitteli paloja kesän esityksestä Hämeenlinnassa, kahta sirkustaiteilijaa säestämässä olivat apinan ja banaanin bändi, sirkustirehtööri breikkasi keppihevosten selässä ja jongleerasi pallojen kanssa, sirkusprinsessa loihti saippuakuplateoksia ja pyöritti vanteita. Kalle Lehdolla ja Susanna Liinamaalla on työn alla tarina pienen sirkusseurueen elämästä, eräänlainen jatko-osa jo nähdylle Kommellusten kabareelle.

– Kaikkea ei tarvitse keksiä aina uudelleen. Voimme joko vanhoista numeroista ja tempuista ottaa joitakin, jotka sopivat uuteen esitykseen, tai jos uuden esityksen idea vaatii, opettelemme kokonaan uusia. Harjoittelemme Hämeenlinnan teatterilla pari viikkoa ennen Hippaloiden päätösnumeroita, ja palaamme teatteriin uudelleen syksyllä.

– Olimme jo aloittaneet ohjelman suunnittelun, kun kuulimme, että Hippaloiden kesän teemana on vesi. Vesi sopii ainakin meidän saippuakuplanumeroihimme, ja saamme kyllä teeman mukaan muutenkin, lupaa Race Horse Companyn Kalle Lehto.

Nykysirkus on kotiutumassa teatterilavoille

Nykysirkus sopii teatteriin erinomaisesti, sanoo Hämeenlinnan teatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo.

– Meillä on ollut aikaisemmin The Pianistin kaltainen menestys, hiljattain Circo Aereon Abracadabra, ja nyt menossa suomalais-norjalainen Red Fever Tree. Nykysirkus sopii kaiken ikäisille, vetää myös nuoria, eikä kieli ole mikään este. Meille tämän kaltainen residenssi on tervetullutta yhteistyötä. Ja pitää muistaa, että teatterin vanhimmat juuret ovat sirkuksessa.

39. kertaa järjestettävien Hippaloiden (siirryt toiseen palveluun) koko ohjelma ilmestyy toukokuussa.

– Pääesitys edustaa nykysirkusta, muuten Hippaloihin mahtuvat mukaan kaikki taidemuodot, lupaa Hippaloiden tuottaja Riikka-Leena Puistola.

.
.