1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Älä heitä vanhoja kirjoja pois – tarjoa ensin kirjastolle

Kun kirjat pölyyntyvät hyllyssä ja alkavat tuntua tarpeettomilta, kannattaa ne lahjoittaa muiden luettaviksi. Niistä voi olla toisille vielä suurta iloa. Esimerkiksi kirjastot ottavat vastaan harvinaisempia kirjoja mielellään. Aivan kaikki teokset sinne eivät kuitenkaan kelpaa.

kirjastot
Kirjoja palautuskärryssä kirjastossa
Tapio Pukkila / Yle

Kun kirjahylly pysyy koskemattomana pitkiä aikoja, alkaa moni miettiä suursiivouksen tekemistä. Kirjoja päätyy valtava määrä paperinkeräykseen, koska niiden kysyntä kirpputoreilla on melko vähäistä. Kirjastoissa vanhoille kirjoille voi vielä löytyä käyttöä.

– Saamme joskus lahjoituksena myös harvinaisuuksia. Sellaisia ovat esimerkiksi pienet alueelliset painokset, jotka on myyty loppuun jo vuosikymmeniä sitten. Kirjastossa on voinut olla oma kappale, mutta se on ehkä kadonnut tai kulunut puhki. Uuden saaminen tilalle on silloin hyvin toivottavaa, kertoo Porin kirjastotoimenjohtaja Asko Hursti.

Poistot tekevät tilaa uusille kirjoille

Porin kirjastot vastaanottavat pieniä määriä lahjoituskirjoja kuukausittain. Suurempia eriä, kuten kuolinpesien kirjoja, päätyy kirjastoihin muutaman vuoden välein. Vain osa niistä jää kokoelmiin.

– Satakunnan alueelle hankittiin uutta aineistoa esimerkiksi toissavuonna 87 000 kappaletta. Se on tavaton määrä, eivätkä hyllyt ja varastotilat riitä mihinkään. Siksi aineistoa on poistettava vähintään yhtä paljon, Asko Hursti toteaa.

Vaihtohyllystä mieluista luettavaa

Kirjastot järjestävät säännöllisesti kirjamyyntejä. Osa poistoista päätyy silti suoraan kierrätykseen. Esimerkiksi tietokirjoille löytyy harvemmin jatkokäyttöä.

Jos kirjasto ei kelpuuta asiakkaan kirjoja valikoimiinsa, voi niitä tarjota muille lukijoille vaihtohyllyssä.

– Ainakin Porin pääkirjastossa on tällainen hylly, johon asiakkaat voivat tuoda omia kirjojaan. Sieltä voi ottaa itselleen vaihturin, jos löytyy jotain sopivaa luettavaa.

Lue seuraavaksi