"Ei järkeä" – Öljyvaltio Iran kieltäytyi jäädytyskerhosta

Irania ei kiinnosta rajoittaa öljyntuotantoa. Muut öljymahdit ajavat laajaa tuotannon jäädytystä, jotta öljyn romahtanut hinta kääntyisi nousuun. Iran on juuri päässyt talouspakotteista ja riemuitsee taas kansainvälisestä markkinasta.

Ulkomaat
Öljynjalostamo Iranissa.
Mahshahrin petrokemian laitos Khuzestanissa Iranissa.Abedin Taherkenareh

Iran kertoi keskiviikkona vastustavansa minkäänlaista suunnitelmaa öljyntuotantonsa rajaamiseksi. Öljymaissa yritetään paraikaa hakea sopua tuotantomääristä tilanteessa, jossa tynnyrillinen Brent-öljyä maksaa enää kolmisenkymmentä dollaria. Kesällä 2014 hinnat huitelivat pitkälle yli sadan dollarin.

Muut öljyvaltiot koettivat saada Irania mukaan linjanvetoon, jossa öljyntuotanto pidettäisiin tammikuun tasossa. Tästä sopivat tiistaina jo keskenään neljä maata mukaan lukien kaksi maailman suurinta öljyntuottajaa, Saudi-Arabian ja Venäjän. Ne kuitenkin vaativat linjasta maailmanlaajuista, jolloin mukana olisi sekä öljykartelli Opecin jäseniä että siihen kuulumattomia maita.

Vastaavaa ei ole yritetty 15 vuoteen.

Kunkin öljymaan tunnot ovat yhä hämärät. Esimerkiksi keskiviikkona Arabiemiraattien energiaministeri kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymyksiin mahdollisista tuotantorajoituksista. Dubaissa konferenssiin osallistunut ministeri Suhail Mohamed al-Mazrouei kiirehti häntä seuraavista toimittajista eroon hotellin sivuhuoneeseen ja pani turvamiehensä pystyttämään kulkuesteeksi kultaisen köyden.

Tällä haavaa jäädyttämisestä ovat Venäjän ja Saudi-Arabian ohella sopineet Venezuela ja Qatar, jotka päättivät rajoituksesta salaisessa nelinkeskisessä kokouksessa.

Jättien yhteisymmärrys kielii sen vakavuudesta, miten syvälle hinta on sukeltanut. Ylituotanto ja heikompi kysyntä ovat painaneet öljyn hintaa peräti 70 prosenttia kesästä 2014.

Kansainvälisistä talouspakotteista juuri vapautunut Iran tuottaa vielä päivätasolla miljoonaa tynnyriä vähemmän öljyä kuin aikana ennen vientirajoituksiaan.

– Ei ole järkeä pyytää Irania jäädyttämään öljyntuotannon tasoa, sanoi Iranin Opec-lähettiläs Mehdi Asali keskiviikkona sanomalehti Sharghin mukaan.

– Kun Iran oli talouspakotteiden alla, jotkin maat nostivat tuotantoaan ja aiheuttivat öljyn hintojen laskun.

Tiistain uutinen öljyntuotannon rajoitteista ei pysäyttänyt luisua. Keskiviikkona Brent-laatu maksoi 32,50 dollaria tynnyriltä.

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi kuitenkin tähdensi tiistaina toimittajille, että jäädytys on vain "alku prosessille". Voi tulkita, että lähestymistapa on diplomaattinen tie kohti laajempaa ja kunnianhimoisempaa öljymaiden sopimusta, eikä tuotannon leikkaaminen ole mahdottomuus.

Lähteet: Reuters, AP