Vodka ja puutteellinen terveydenhoito vievät venäläismiehiä aikaisin hautaan

Venäjä on onnistunut pysäyttämään katastrofaalisen väestökadon. Nyt tavoitteena on saada aikaan väestönkasvua. Sen esteenä ovat miehet, jotka edelleen kuolevat kovin nuorina.

Ulkomaat
Asunnoton.
Alkoholiin liittyät kuolemat ovat Venäjällä suuri ongelma, pelkästään asunnottomia alkoholisteja kuolee vuosittain tuhansia.Kerstin Kronvall / Yle

Viktor on pessimistinen mies. Hän on entinen matematiikan opettaja, joka on ollut eläkkeellä pari vuotta. Hän on hyvin tyytymätön elämäntilanteeseensa, rahat riittävät vain ruokaan. Tästä seuraa, että Viktor hermoilee eikä saa unta öisin.

– Totta kai kuolen nuorena. Mitä sille voi? En pysty urheilemaan enkä syömään terveellisesti, Viktor toteaa.

Monen venäläismiehen kohtalo on kuolla nuorena, siihen ovat syynä muun muassa elintavat, terveydenhoidon puutteet ja alkoholi. Naiset elävät keskimäärin kymmenen vuotta pitempään kuin miehet.

Venäjän väestökehitys poikkeaa yleismaailmallisesta

Väestötutkija Anatoli Višnevski kertoo, että Venäjän väestönkehitys on poikkeava verrattuna kehitykseen muualla maailmassa.

Yleensä käy niin, että syntyvyys ja kuolleisuus laskevat elintason noustessa. Siihen on yksinkertainen syy: kun vanhemmat voivat luottaa siihen, että lapset todennäköisesti kasvavat aikuisiksi, he eivät hanki niin monta lasta.

Väestötutkija Anatoli Višnevski.
Väestötutkija Anatoli Višnevskin mukaan kuolleisuuden vähentämiseksi on Venäjällä tehty hyvin vähän.Kerstin Kronvall / Yle

Venäjällä on käynyt toisin. Syntyvyys on hyvällä eurooppalaisella tasolla: lapsia syntyy 13 tuhatta asukasta kohden vuodessa. Vastaava luku Suomessa on 11. Mutta kuolleisuus on pysynyt korkealla.

Myös maastamuutto on vaikuttanut väestökehitykseen, mutta viime vuosina sen merkitys on vähentynyt.

Alkoholi vie hautaan

Višnevskin mukaan alkoholin osuus korkeaan kuolleisuuteen on huomattava. Venäjällä juodaan paljon, ja ihmisiä kuolee eri tavoin alkoholinkäytön seurauksena. Onnettomuudet, väkivallanteot, maksasairaudet ja paleltumiset ovat joitakin esimerkkejä siitä, miten alkoholi tappaa.

Väestökato Venäjällä oli pahimpina vuosina jopa 700 000 henkilöä. Enää tilanne ei ole niin hälyttävä, mutta toivottua väestönkasvuakaan ei ole tullut.

Elinajanodote kasvaa

Elinajanodote on laskelma, jolla ennakoidaan ihmisen keskimääräistä elinaikaa. Kun vuonna 1990 Venäjällä syntyneen lapsen arvioitiin elävän keskimäärin 69-vuotiaaksi, vuonna 2002 syntyneen odotetaan elävän vain 65 vuotta.

Tällä hetkellä tilanne on parempi, viime vuonna syntyneen elinajanodote on 71 vuotta. Ero miesten ja naisten välillä on huomattava:vuonna 2015 syntynyt poika voi odottaa elävänsä melkein 66 vuotta, tyttö vastaavasti 77 vuotta.

Naiset elävät huomattavasti pidempään kuin miehet.
Venäjällä naiset elävät huomattavasti pidempään kuin miehet.Kerstin Kronvall / Yle

Sosiaalipoliittisia keinoja on Venäjällä käytetty ensisijaisesti nostamaan syntyvyyttä. Kuolleisuuden vähentämiseksi on tehty hyvin vähän.

– Terveydenhoitoon käytetään meillä huomattavan paljon vähemmän rahaa kuin esimerkiksi teillä Suomessa, Anatoli Višnevski toteaa.

Sukupolvet ovat hyvin erikokoisia

Eräs venäläinen väestöerikoisuus on se, että syntyvyys on vaihdellut erittäin paljon viimeisen sadan vuoden aikana. Sukupolvet ovat siten hyvin erisuuruisia. Vaihtelut ovat johtuneet niin sodista kuin talousvaikeuksistakin.

Juuri nyt on kasvamassa pieni teini-ikäisten sukupolvi. Se tulee näkymään esimerkiksi siten, että viiden vuoden päästä venäläisissä yliopistoissa on opiskelijoita melkein 900 000 vähemmän kuin nyt. Ja kun opiskelijat tulevat ikään, jolloin perustetaan perhe, syntyy tietysti taas vähemmän lapsia.

Äiti lapsineen kulkee kadulla.
Monilapsisia perheitä on nykyisin paljon.Kerstin Kronvall / Yle

Juuri nyt on tavallista, että perheeseen halutaan kolme tai neljä lasta. Toisaalta on myös paljon nuoria naisia, jotka eivät ollenkaan halua lapsia.

– On hyvä, että elämme maailmassa, jossa nainen voi valita haluaako hän lapsia, montako haluaa ja milloin, sanoo tutkija Višnevski.

Lapsia saa tulla, kun elämä on kunnossa

Venäjällä on tavallista, että nainen saa ensimmäisen lapsen nuorempana kuin muualla Euroopassa. Moni synnyttää jo noin 20-vuotiaana. Ksenia Hovits sai ensimmäisen lapsensa viime vuonna 24-vuotiaana.

– Minusta tämä oli hyvä aika synnyttää. Kolmekymppisenä olisi raskasta ja työuraa ehtii rakentaa myöhemmin, Ksenia sanoo.

Ksenia Hovits  ja vauva.
Ksenia Hovits on äitiyslomalla, tytär on vasta puolivuotias.Kerstin Kronvall / Yle

Hän ja hänen miehensä haaveilevat kolmesta lapsesta. Ennen kuin he rupesivat miettimään lapsia, he hoitivat elämässään muut asiat kuntoon.

– Meillä kummallakin on työpaikka ja omistamme asuntomme, se oli tärkeä edellytys sille, että lapsi oli tervetullut.

Ksenia on opiskellut ulkomailla, mutta ei halua muuttaa pois Venäjältä. Hänen tuttavapiirissään on monta hyvin koulutettua nuorta, jotka joko ovat muuttaneet ulkomaille tai harkitsevat sitä.

Maastamuutosta voi siis taas tulla Venäjän väestökehityksen kannalta merkittävä tekijä.

Lähteitä: Venäjän tilastolaitos (siirryt toiseen palveluun)Maailmanpankki (siirryt toiseen palveluun)

Uutista korjattu 20.2. klo 14. Venäjän väestökato oli pahimmillaan 700 000 ihmistä vuodessa, ei seitsemän miljoonaa.