yle.fi-etusivu

Suomussalmella saarissa erikoishakkuut – lauha sää viivytti aloittamista

Jäätien paksuus on nyt metrin, joten se kestää metsäkoneiden ja puukuormien painon, toteaa Metsähallitus.

luonto
Tukkipino
Sauli Antikainen / Yle

Suomussalmen Kiantajärven Pienessä Honkisaaressa ja Pieni-Perankajärven Vasikkasaaressa aloitettiin hakkuut tiistaina, kertoo Metsähallituksen aluejohtaja Arto Tolonen. Saarissa tehdään uuden metsälain mukaisia erikoishakkuita.

– Hakkuiden taustalla on se, että synnytetään tuloa ja toimitetaan puuta asiakkaalle. Valtio saa siitä tuloa, ja metsätalous on liiketoimintaa, Tolonen sanoo.

Metsään tehdään korkeintaan 0,3 hehtaarin kokoisia aukkoja. Lisäksi puustoa väljennetään aukkojen välissä, todetaan Metsähallituksen tiedotteessa.

Hakkuut kestävät Tolosen mukaan muutamia päiviä.

– Pääasiassa teemme sahapuuta, mutta emme kommentoi, kenelle ne menevät, toteaa Tolonen.

Jäätie kantaa jo lauhasta kelistä huolimatta

Metsähallitus kertoo, että hakkuissa pyritään siihen, että metsikössä on eri-ikäisiä puita ja pienistä aukoista huolimatta siellä ei tehdä perinteisiä metsänuudistamistöitä, kuten maanmuokkausta ja metsänviljelyä.

Tarkoituksena on, että maisema ei juurikaan muuttuisi ja edellytykset saaren retkeilykäyttöön säilyvät hyvinä, toteaa suunnittelija Ulla Lehtonen tiedotteessa.

Olisimme aloittaneet jo viikko sitten, mutta oli semmosia vuorokausia, että lämpötila oli koko ajan nollan yläpuolella.

Arto Tolonen

Metsähallitus otti Honkisaaren hakkuista yhteyttä Kiantajärven ranta-asukkaisiin viime syksynä.

Jäätien jäädytys saariin aloitettiin vuoden vaihteessa, mutta sittemmin lauhat säät ovat hidastuttaneet hakkuiden aloittamista.

– Olisimme aloittaneet jo viikko sitten, mutta oli semmosia vuorokausia, että lämpötila oli koko ajan nollan yläpuolella. Se heikentää jäätien kantavuutta vähitellen, Tolonen kertoo.

Jäätien kantavuuden mittaaminen on hyvin tarkkaa, Tolonen toteaa. Puutavara kuljetetaan metsätraktorilla saarista mantereelle, joten rekkoja ei jäätiellä nähdä. Jään paksuus on nyt noin metrin, joten se kestää metsäkoneiden ja puukuorman painon, Metsähallitus kertoo.

Työmaalla ja jääteillä kulkeminen on turvallisuussyistä kielletty.