Rajut leikkaukset työllistämismäärärahoihin järkyttävät kuntapäättäjiä Pohjois-Pohjanmaalla

Maakuntaliitto ja kuntajohtajat Oulun seudulta vaativat  lisärahoitusta pitkäaikaistyöttömien ja nuorten palkkatukeen. Oulun työttömyysprosentti on pari prosenttia korkemmalla leikkausten jälkeen. Palkkatuettuja työjaksoja on lyhennetty vain muutaman kuukauden mittaisiksi, jolloin koko toiminnasta ei näyttäisi koituvan toivottua hyötyä.

Kotimaa
Sanssi-kortti kädessä
Yle

Hallituksen tekemät rajut leikkaukset työllistämismäärärahoihin järkyttävät kuntapäättäjiä Pohjois-Pohjanmaalla.

Sekä maakuntaliitto että kuntajohtajat Oulun seudulta vaativat lisärahoitusta pitkäaikaistyöttömien ja nuorten palkkatukeen. Palkkatuella työllistettyjä oli Pohjois-Pohjanmaalla joulukuussa 1 500 vähemmän, kuin vuotta aiemmin.

Työnantajille lyhyet tukijaksot ovat ongelmallisia esimerkiksi perehdyttämisen ja jatkomahdollisuuksien tarjoamisen näkökulmasta.

Seija Mustonen, työllisyyspalvelujen päällikkö

– Rahojen leikkaus on ollut hyvin merkittävä. Mikäli palkkatuella työllistäminen olisi esimerkiksi 2014-vuoden tasolla, niin Oulun työttömyysprosentti olisi 1,5 - 2 prosenttia pienempi, sanoo Oulun kaupungin työllisyyspalvelujen päällikkö Seija Mustonen.

Talous ei näillä toimilla kohene

Lisäksi palkkatuettuja työjaksoja on lyhennetty vain muutaman kuukauden mittaisiksi, jolloin koko toiminnasta ei näyttäisi koituvan toivottua hyötyä.

– Palkkatukipäätökset, mitä tällä hetkellä saadaan työkokeilu- ja kuntouttavan työtoiminnan lisäksi, ovat niin lyhyitä, että niillä ei ehdi olla merkittävää vaikutusta asiakkaan työmarkkinakelpoisuuteen ja varsinkaan taloudellisen tilanteen kohentumiseen, Mustonen tähdentää.

– Työnantajille lyhyet tukijaksot ovat ongelmallisia esimerkiksi perehdyttämisen ja jatkomahdollisuuksien tarjoamisen näkökulmasta.

Vaikutuksia yrityksille ja alaluokkalaisten iltapäivähoitoon

Seija Mustonen on eniten huolissaan palkkatuen leikkausten vaikutuksesta palkkatuettuun työskentelyyn yrityksissä.

– Yrityksissä työmahdollisuudet ovat kaventuneet, mikä koskee sekä osaajia että nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä.

– Kaupungin puolella tuki on kohdistunut erilaisiin avustaviin työtehtäviin.

Palkkatuen leikkaukset tuntuvat myös nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä työllistäneissä yhdistyksissä, jotka ovat tarjonneet asukkaille monenlaista apua, ja esimerkiksi ateria- ja siivouspalveluja.

Eräs tärkeä työsarka on ollut alaluokkalaisten iltapäivätoiminnassa. Oulussa kyseistä palvelua tarjoaa yli 30 järjestöä.

Käytännössä kaupunki joutuu lisäämään omaa tukeaan järjestöille, mikä puolestaan on pois nuorisotyöstä.