Penkkarihuumori kukkii torstaina: "Ehkä opettajillakin on penkkaripäivänä rento suhtautuminen"

Opettajat saattoivat joskus odottaa penkkaripäivän valkenemista hämmentynein tuntein. Koulunsä jättävät lukiolaiset harrastivat terävääkin huumoria. Nykyään rehtoreiden kokemus kertoo penkkarijuttujen olevan siistejä. Ammattijärjestö OAJ:n mukaan laulut eivät ole koskaan johtaneet lakitupaan.

ilmiöt
Penkkariajelu.
YLE / Kalle Niskala

Johtava lakimies Erkki Mustonen sanoo, että heille ei ole koskaan tullut eteen tilannetta, jossa opettaja olisi ottanut yhteyttä liian pitkälle menneen penkkarihuumorin vuoksi. Samaan tulokseen tuli liiton muillekin lakimiehlle tehty pikakysely.

Kun lauluja tehdään porukalla, niin aina siellä varmaan joku pitää huolen, että ei mennä liian pitkälle.

Johtava lakimies Erkki Mustonen, OAJ

– Ehkä opettajillakin on penkkaripäivänä rento suhtautuminen. Otetaan se mitä eteen tulee. Kun lauluja tehdään porukalla, niin aina siellä varmaan joku pitää huolen, että ei mennä liian pitkälle.

Mustosen mukaan opettajan täytyy sietää ammatissaan virkaan ja työhön liittyvää arvostelua. Sen sijaan henkilökohtaisiin ominaisuuksiiin viittaaminen, solvaukset, haistattelut ja arkaluontoisille alueille meneminen ei ole sallittua.

– Penkkarilaulut ovat olleet sellaisia, että niistä ei ole tutkintapyyntöjä tehty,sanoo Mustonen.

Abitoimikunta tarkkana

Rehtori Kalle Luhtaselan mukaan Ylivieskan lukiossa oppilaat tekevät viidestä kymmeneen laulua oppilaista ja opettajista. Niitä ei tehdä kaikista, eikä niiden sisältöä tiedetä.

– Laulut ovat arvoitus meille kaikille, emme me niistä tiedä etukäteen. Meillä on abitoimikunta, joka koostuu oppilaista ja opettajista. He käyvät yhdessä lävitse joitakin asioita penkkareista, ettei mitään ylilyöntejä tapahtuisi.

Luhtaselan mukaan lukio ei ole tarkistellut yksittäisten laulujen sanoja, niissä ei ole viime vuosina ollut mitään huomauttamista. Kun ollaan tekemisissä huumorin kanssa, joka perustuu asioiden kääntämiseen päälaelleen täytyy kuitenkin olla tarkkana.

Yksi piirre on se, että nuoret ovat huomanneet, että nolaaminen ei ole hauskaa

Rehtori Kalle Luhtasela, Ylivieskan lukio

– Joskus nuorilta saattaa puuttua ymmärrys siitä, mikä loukkaa ihmistä. Koko ajan on olemassa ylilyöntien vaara. Tai, että joistakin joku asia tuntuu pahalta.

Luhtasela sanoo, että penkkarit ja siihen liittyvä huumori nähdään lukiossa myös opetuksen vinkkelistä.

– Olemme koettaneet opettaa huumorin oikeanlaista käyttämistä. Näissä yhteyksissä pohditaan, millaista huumori voi olla. Hauskuus voidaan ottaa muualta kuin puuttumalla ihmisten henkilökohtaisiin, fyysisiin ulkoisiin ominaisuuksiin.

25 vuoden kokemuksella Kalle Luhtasela sanoo penkkarihuumorin siistiytyneen.

– Yksi piirre on se, että nuoret ovat huomanneet, että nolaaminen ei ole hauskaa. Penkkareista voi lähteä niinkin, että kaikilla on ollut hyvä mieli.

Musiikkilukiossa näytellään

Kaustisen musiikkilukion penkkaritradition kuuluu oppilaiden kirjoittama ja esittämä näytelmä. Rehtori Taina Lehtonen sanoo, että koskaan ei ole ollut mitään hämminkiä.

– Emme ole koskaan sensuroineet, ei ole ollut tarvetta. Jos tulee sanomista touhu loppuu.

Lehtosen mukaan opettajan ei tarvitse kestää henkilökohtaisuuksia. Ohjenuorana on se, että opettajien arvostelu esitetään kasvokkain, eikä viimeisenä koulupäivänä.

– Haastamme oppilaat jättämään itsestänsä meille haluamansa kuvan. Sen he tekevät penkkaripäivänä. Milloinkaan meillä ole ollut esimerkiksi opettajien nolaamista.

Taina Lehtosen mukaan rehtorihahmo on vuosittain mukana abien näytelmässä.

– Loukkaantuisin, jos minua ei näyteltäisi. Jotkut esittävät minua paremmin kuin minä itse. Hauskuus onkin siinä, että voi aina arvailla, kuka minua esittää.