Koe uusi yle.fi

Apobase-voiteista allergisia reaktioita – toimitukset apteekkeihin ja sairaaloihin keskeytetty

Apobase-voidetta markkinoivan yrityksen mukaan vielä ei ole tarkkaa tietoa ihoreaktioiden syystä, mutta vahvimmat epäilyt liittyvät Apobase-perusvoiteissa käytettyjen säilöntäaineiden koostumukseen, jota muutettiin vuonna 2014.

terveys
Naisen käsivartta rasvataan.
Tarja Nyyssönen / Yle

Eräiden Apobase-voiteiden toimitukset apteekkeihin ja sairaaloihin on keskeytetty. Syynä ovat voiteiden aiheuttamat allergiset reaktiot.

Voidetta markkinoivan Actavis-yrityksen mukaan keskeytys koskee Apobase Creme, Apobase Oily Creme ja Apobase Lotion -perusvoiteita.

– Tämänhetkisten tietojemme mukaan em. Apobase-tuotteista aiheutuneiden ihoreaktioiden määrä on koskenut varsin pientä osaa käyttäjistä, mutta osalla reaktiot ovat olleet luonteeltaan tavallista voimakkaampia, Actavis kertoo tiedotteessaan.

Yrityksen mukaan vielä ei tiedetä, mikä ihoreaktiot on aiheuttanut, mutta vahvimmat epäilyt liittyvät säilöntäaineiden koostumukseen, jota on muutettu vuonna 2014.

– Selvitystyö on vielä kesken ja todellinen syy reaktioiden aiheuttajasta vielä vahvistamatta, tiedotteessa sanotaan.

Actaviksen mukaan Apobase Hydrogel -tuote pysyy edelleen myynnissä, koska se ei sisällä säilöntäaineita. Yrityksen mukaan myös muiden Apobase-perusvoiteiden käyttöä voi jatkaa normaalisti, jos minkäänlaisia oireita ei ole ilmaantunut.

Actavis lupaa tiedottaa jatkotoimenpiteistä viimeistään huomiseen torstaihin mennessä.

Tukesiin paljon yhteydenottoja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin on tullut ihotautilääkäreiltä useita yhteydenottoja, joissa Apobase-voiteen on epäilty aiheuttaneen allergisia reaktioita. Osa reaktion saaneista on joutunut jopa sairaalahoitoon.

Tukes lähetti tämän viikon maanantaina asiasta selvityspyynnön Actavikselle.

Voiteen aiheuttamien allergisten reaktioiden aiheuttajasta ei ole vielä varmaa tietoa. Taustalla saattaa olla EU-komission asetus, joka kieltää tiettyjen säilöntäaineina aiemmin käytettyjen parabeenien käytön kosmeettisissa valmisteissa. Nämä kielletyt Parabeenit on jouduttu korvaamaan muilla ainesosilla, jotka ovat puolestaan saattaneet aiheuttaa allergisia reaktioita.

Apobase-voiteen aiheuttamista reaktioista kertoivat ensimmäisinä Itä-Savo (siirryt toiseen palveluun) ja Länsi-Savo (siirryt toiseen palveluun).

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?