Kemiallisia kokeita tai paloautolla ajamista – tätä voi olla museokäynti Moskovassa

Venäläiset vanhemmat vaativat lapsilleen parasta. Myös museokäynneistä odotetaan entistä enemmän. Lapsille halutaan sekä uutta tietoa että elämyksiä. Museot ovat nähneet tässä mahdollisuuden lisätuloihin.

Ulkomaat
Polytekninen museo houkuttelee lapsiperheitä.
Polytekninen museo houkuttelee lapsiperheitä.Kerstin Kronvall / Yle

Työkalu näyttää isolta pikkutytön kädessä, kun hän ruuvaa rengasta paikalle autoon. Hän oppii tällä tavalla ihan oikeasti, miten auton rengasta vaihdetaan. Tyttö on satojen muiden lasten tavoin päässyt joululomalla käymään lasten kaupungissa, joka sijaitsee ison lelukaupan yhteydessä.

Vastaavia lapsille tarkoitettuja kokemuskeskuksia löytyy nykyisin hyvin monesta paikasta.

Lapsikävijät tuovat lisätuloja

Tässä lapset kylvävät kukkasiemeniä.
Tässä lapset kylvävät kukkasiemeniä.Kerstin Kronvall / Yle

Moskovalaiset museot ovat kokeneet merkittävän muodonmuutoksen ja tarjoavat lapsille työpajoja ja opetusta uudella, elämyksellisellä tavalla.

Museot ovat panostaneet tähän toimintaan osaksi sen takia, että Moskovassa on paljon varakkaita vanhempia, jotka ovat valmiit maksamaan siitä, että lapset oppivat uutta. Venäläiseen kulttuuriin on aina kuulunut kunnioitus tietoa kohtaan, aikaisemmin tietoa annettiin lapsille museoissa esitelmien muodossa, nykyisin elämysten kautta.

Useissa museoissa työpajat ovat ensisijaisesti ajateltu koululaisryhmille, ja ovat siksi suljettuina lomien aikana. Toiset, kuten esimerkiksi Polytekninen museo perustuu nykyään täysin kokeiluihin ja interaktiivisuuteen, joten siellä lapsilla on yhtä hauskaa, olkoon loma tai ei.

Maksut johtavat eriarvoisuuteen

Pienet palomiehet sammutushommissa.
Pienet palomiehet sammutushommissa.Kerstin Kronvall / Yle

Museot veloittavat usein erikseen työpajoista. Tästä johtuen lapset ovat eri asemassa riippuen vanhempien varakkuudesta. Jevgenia, joka odottaa toista lastaan, pitää tätä epäoikeudenmukaisena, mutta ymmärtää myös museoiden politiikkaa.

– Hehän ovat panostaneet tähän ja en usko, että heilläkään on kovin suuret budjetit, siksi veloittavat erikseen.

Jevgenia ja hänen miehensä pyrkivät antamaan pojalleen hyvän kasvatuksen. Siihen kuuluu myös opetus, josta maksetaan erikseen. Jo tässä vaiheessa, vaikka poika on vain kaksivuotias, perhe on järjestänyt hänelle kouluun valmistavaa opetusta.

– Koulujen välillä on suuria eroja, eikä opettajakoulutuskaan ole aina hyvää. Siksi poikamme menee yksityiskouluun, Jevgenia sanoo.

Monet yksityiskoulut maksavat hyvin paljon, ja niihin on usein myös pääsykokeet. Kouluille on tärkeää, että heidän oppilaansa menestyvät, jolloin koulujen maine säilyy.

Eri alat tulevat tutuiksi

Pikkutytöt autonasentajina.
Pikkutytöt autonasentajina.Kerstin Kronvall / Yle

Tähän koulutusta ja tietoa arvostavaan kulttuuriin museoiden panostukset opetukseen istuvat hyvin. Museotyöpajat antavat lapsille opetusta juuri omilla aloillaan. Niinpä Arkkitehtuurimuseossa lapset voivat muovailla ja rakentaa paperista unelmataloja, kun taas Polyteknisessä museossa he pääsevät tekemään kemiallisia kokeita.

Taidemuseoiden yhteydessä jopa ihan pieniä lapsia opetetaan näkemään eroja taidesuuntausten välillä ja he saavat itse maalata erityylisiä kuvia.

Kannustava ilmapiiri

Lapsille esitetään hammaslääkärin työtä.
Näin työskentelee hammaslääkäri.Kerstin Kronvall / Yle

Työpajojen henkilökunta pyrkii innostamaan lapsia ja he kannustavat ja kehuvat heitä jatkuvasti.

– Tylsintä on, jos joku lapsi ei ollenkaan reagoi eikä hymyile, sanoo Diana, joka arkisin opastaa lapsia Polyteknisessä museossa. Nyt hän on kuitenkin lomalla ja katselee tytärtään, joka opettelee luistelemaan.

Lasten kaupungissa paloauto kiiruhtaa käytäviä pitkin kohti liekehtivää taloa. Liekit ovat virtuaalisia, mutta paloautosta laskeutuvat lapset saavat ruiskuttaa niihin ihan oikeata vettä paloletkuista.

Lasten kaupungissa voi kokeilla myös hammaslääkärin hommaa, tehdä kauppaa pörssissä, hoitaa maatilaa, olla yhden päivän oikeustalolla tuomarina tai vaikkapa laskea pankissa rahaa.