Ilokiveen muuttaa arkkitehteja – yritystoiminta kampuksella tuottaa ainakin kohtaamisia

Jyväskyläläinen arkkitehtitoimisto muuttaa Seminaarinmäelle. Alvar Aallon arkkitehtuurin keskelle sijoittuminen on Arkkitehtipalvelulle tärkeä lisäbonus, sanoo toimitusjohtaja Tommi Luukkonen.

tietotekniikka-arkkitehtuuri
Ilokivi.
Jarkko Riikonen / Yle

Arkkitehtitoimisto Arkkitehtipalvelu Oy on vuokrannut Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnalta toimitilat Ylioppilastalo Ilokivestä. Vuokrattavaa tilaa on yhteensä 620 neliömetriä. Muutto vielä remontin alla oleviin tiloihin tapahtunee kesällä, elokuun loppupuolella.

Toimitilat Ilokivessä antavat mahdollisuuden tiivistää ja uudistaa yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa, sanoo toimitusjohtaja Tommi Luukkonen. Luukkonen kertoo, että arkkitehtitoimisto on ensimmäinen yritys, joka sijoittuu Seminaarimäen kampusalueelle. Ilokiven läheisyydessä sijaitsee eritoten yliopiston humanistinen tiedekunta.

– Jyväskylän yliopiston humanistinen tiedekunta on hyvinkin laadukas. Siellä tehdään paljon tutkimustyötä, mistä mekin voisimme varmasti hyötyä ja tehdä myös yhteistyötä, hän sanoo.

Esimerkkeinä arkkitehtitoimiston ja yliopiston mahdollisista yhteistyönkohteista Luukkonen esittää erilaiset kaupunkimaantieteeseen ja -tutkimukseen liittyvät aiheet. Myös tavanomaisemmat kohtaamiset ovat näköpiirissä.

– Kampuksella tapahtuu kohtaamisia. Tilat tulevat Ilokiven yläkertaan ja alakerrassa on opiskelijaruokala: opiskelijat, tutkijat ja opettajat ruokailevat siellä. Toivotaan, että syntyisi rentoa ja yhteistä keskustelua myös sillä tavalla, Luukkonen lisää.

Jyväskylän yliopiston rakennus Ilokivi on remontissa.
Jarkko Riikonen / Yle

Yhteistyö tiedekuntien ja yritysten välillä on yleisempää teknisillä aloilla.

– Jos mennään esimerkiksi Otaniemeen, siellä on valtavasti yrityksiä, jotka toimivat yliopiston läheisyydessä. Ainakin ajatuksena se on hyvin kiehtova, että yhteistyötä voisi syntyä [humanistisella puolella].

Keskelle Aaltoa

Ilokiven tiloihin syntyy työpisteet noin 30 työntekijälle. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Ilokivi valmistui vuonna 1964.

– Aallon aikaansaamaa arkkitehtuuria, se on arkkitehtitoimistolle tärkeä lisäbonus. Pääsemme rakennukseen, jolla on arkkitehtuurista historiaa myös, Luukkonen toteaa.

Seminaarinmäen kampusalueesta on tarkoitus tehdä aiempaa monipuolisempi ympäristö, jossa on yritystoiminnan lisäksi myös asumista ja palveluja, sanoo johtaja Juha Uotila Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:stä. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan toimitusjohtaja Marko Huttunen näkee yritystoiminnan muuttamisen kampusalueelle tärkeänä.

– Kampuksella toimivat yritykset voivat tarjota opiskelijoille esimerkiksi harjoittelu- ja työpaikkoja matalalla kynnyksellä, Huttunen sanoo.

_Tommi Luukkosta haastatteli Matleena Ylikoski. _