1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Arvokkaiden museoesineiden siirto on suururakka – mammutille etsitään paikka varastosta

Kuopion museon mittava remontti aiheuttaa haasteita näyttelyesineiden, kuten jättimäisen mammutin sijoittamiseen. Museoremontti alkaa aikaisintaan vuonna 2018. Remontissa on tarkoitus muun muassa yhdistää museon ja Kuopion pääkirjaston tilat.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopion museolla parin vuoden päästä alkava remontti tuo haasteita arvokkaiden museoesineiden varastointiin ja suojelemiseen. Esimerkiksi taiteilija Juho Rissasen 1900-luvun alussa tekemä suuri freskomaalaus säilyy portaikon seinässä remontin ajan, joten se vaatii erityisen huolellista suojausta.

– Maalaus on osa rakennusta ja seinän laastipintaa, joten se säilyy paikoillaan korjauksen ajan. Tämä on todella huolellisen varjelun kohde eikä se saisi vaurioitua millään tavalla. Siinä on rakentajilla miettimistä, miten se onnistuu, sanoo museokeskuksen päällikkö Aija Jaatinen.

Kuopion museon vetonaulana pitkään toiminut Häkä-mammutti puolestaan siirretään remontin tieltä varastoon. Jopa yli 5 000 kiloa painavalle mammutille sopivan tilan löytäminen ei ole helppoa.

Kyllä siinä pitää hieman mielikuvitusta käyttää, että löytyy tarpeeksi suuri tila.

Pertti Renvall

– Kyllä siinä pitää hieman mielikuvitusta käyttää, että löytyy tarpeeksi suuri tila. Koko näyttelykokonaisuus uusitaan täydellisesti ja konseptit menevät uusiksi. Kaikki muutkin eläimet joutuvat evakkoon hetkeksi lepäämään, toteaa luonnontieteellisen museon johtaja Pertti Renvall.

Myös esimerkiksi museon aito savutupa joudutaan osin purkamaan remontin tieltä. Tuvan alkuperäinen uuni joudutaan laittamaan osiin. Museon 68 000 näyttelyesineestä suurin osa on tälläkin hetkellä Kuopion varastoissa. Näyttelyissä esillä on ainoastaan 2 000–3 000 esinettä. Myös museon valokuva-arkistot ovat mittavat.

Museosta ja kirjastosta tulee kulttuurikeskus

Aikaisintaan alkuvuonna 2018 alkavassa museoremontissa uudistetaan muun muassa luonnontieteellisen museon näyttelytilat. Toiveena on rakentaa myös uusi vaihtuvien näyttelyjen tila, joka olisi huomattavan korkea. Suurin muutos on museon muuttaminen uudenlaiseksi kulttuurikeskukseksi, johon linkittyy myös kaupunginkirjasto.

– Siitä tulisi nykypäivän kaupunkikulttuurin olohuone, jossa asukkaat ja matkailijat voisivat kohdata, kertoo museokeskuksen päällikkö Aija Jaatinen.

Suunnitteilla on yhdysrakennus, jolla kirjasto ja museo yhdistettäisiin. Jatkossa museo ja kirjasto tekisivät entistä tiiviimmin yhteistyötä.

– Tulevaisuudessa museon tavoitteena on palvella monenlaisia asiakkaita ja tarjoilla toiminnallisia juttuja, ei vain katseltavaa ja koettavaa. Ihmiset saavat mahdollisuuden tehdä itse ja osallistua.

"Museoiden määrä kasvanut maailmalla"

Tulevaisuudessa museot toimivat yhä tiiviimmin yhteistyössä myös koulujen kanssa. Uudessa, elokuussa voimaan tulevassa opetussuunnitelmassa korostetaan ilmiölähtöistä oppimista. Tämä tarkoittaa, että oppija voi itse valita, mistä hän kerää lähteensä.

– Lähteenä voi olla esimerkiksi museo, kirjasto tai verkko. Jos yhdysrakennus toteutuu, niin sinne saadaan yhteisiä pedagogisia tiloja, jonne toimintaa voitaisiin järjestää, pohtii kirjastonjohtaja Päivi Savinainen.

Kirjasto on toiminut museon yhteydessä sen perustamisen aikaan. Samassa yhteydessä toimi aikoinaan myös paloasema ja kokoustilat. Nyt haaveena on palata takaisin samantyyliseen yhteiseen tilaan.

– Museoiden määrä on ajasta huolimatta kasvanut jatkuvasti maailmalla. Museot muuttuvat yhä enemmän kansan olohuoneiksi, sanoo Jaatinen.

Vuonna 1907 valmistuneen museon on suunnitellut kuopiolainen arkkitehti J. V. Strömberg. Museoremontin hankesuunnitelma hyväksyttiin tiistaina Kuopion hyvinvoinnin edistämisen lautakunnassa ja se etenee vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn. Tämän jälkeen kaupungissa on tarkoitus käynnistää arkkitehtuurikilpailu, joka järjestetään mahdollisesti kutsukilpailuna.

Tavoitteena on, että toteutussuunnitelmaa päästään laatimaan ensi vuonna ja remontti alkaisi vuonna 2018. Kokonaisuuden on tarkoitus olla valmis vuonna 2020. Remontin aikana museolla ei ole lainkaan näyttelytoimintaa. Museoremontin kustannusarvio on 13 miljoonaa euroa.