1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Tupakka-askeihin liimatut kauhut vetoavat järkeen ja tunteisiin

Kuvallisten ja sanallisten terveysvaroitusten yhdistäminen saattaa lisätä halua lopettaa tupakointi. Sen sijaan tuotemerkkien poistamisella tuskin on vaikutusta – vaikka tätäkin konstia haluttaisiin kokeilla Suomessa.

terveys
Tunnukseton tupakka-aski.
Henrietta Hassinen / Yle

Tupakoinnin riskejä havainnollistavat kuvat ja tekstit aktivoivat aivoissa tunteisiin, päätöksentekoon ja muistiin liittyviä alueita. Tutkimuksen tuloksista raportoi Addictive Behaviors Reports (siirryt toiseen palveluun) samaan aikaan, kun Suomen hallitus viimeistelee esitystään uudeksi tupakkalaiksi.

Yhdysvaltalaiset tutkijat käyttivät toiminnallista magneettikuvausta selvittääkseen, miten parikymmentä 18–30-vuotiasta tupakoijaa reagoi erilaisiin savukerasioihin.

Kun askiin oli liimattu esimerkiksi kuva mädäntyneistä hampaista ja alahuulen kasvaimesta yhdistettynä varoitustekstiin "tupakointi aiheuttaa syöpää", tietyt aivoalueet reagoivat selvästi.

Muutoksia havaittiin tunteiden käsittelyä ja muistamista säätelevässä mantelitumakkeessa sekä tilanteiden arviointia ja toiminnan suunnittelua ohjaavalla etulohkon alueella.

– Mantelitumake reagoi vahvoihin tunneärsykkeisiin, erityisesti pelkoon ja inhoon. Tällaisilla kokemuksilla on taipumus vaikuttaa päätöksentekoomme, selittää (siirryt toiseen palveluun) kognitiivisen neurotieteen apulaisprofessori Adam Green Georgetownin yliopistosta.

Vastaavia tuloksia on saatu viime aikoina muissa samanlaisissa kokeissa, joissa on ollut mukana vanhempia tupakoijia. Nyt tarkasteltiin ensimmäistä kertaa nuoria aikuisia.

Tuotemerkittömillä pakkauksilla tuskin vähennetään tupakointia

Suomessa uudistetaan (siirryt toiseen palveluun) parhaillaan tupakointiin liittyvää lainsäädäntöä EU:n direktiivin pohjalta. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi lokakuussa yhteenvedon (siirryt toiseen palveluun) lakiluonnoksesta kerätyistä lausunnoista.

Yhteenvedossa terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijat pitivät kuvien ja tekstien yhdistelmävaroituksia askeleena oikeaan suuntaan, mutta esitetyt toimet olivat monen mielestä riittämättömiä.

Arvostelijat ehdottivat, että Suomessa tulisi ottaa käyttöön WHO:n suositusten mukaiset, tuotemerkittömät ja yhtenäiset yleispakkaukset. Uuden tutkimuksen perusteella näistä ei kuitenkaan välttämättä ole apua tupakoinnin vähentämisessä.

Aivokuvauksen ohella koehenkilöitä pyydettiin ilmoittamaan asteikolla yhdestä neljään, miten paljon kulloinkin näytetty kuva kannustaa heitä lopettamaan tupakoinnin. Motivaatio oli suurimmillaan kaameimmiksi koettujen askien kohdalla – mikä vastasi aivokuvausten tuloksia – mutta sillä ei ollut väliä, olivatko tuotemerkit esillä vai eivät.

Tutkijat toivovat, että terveysviranomaiset ja lainsäätäjät ottaisivat tulokset huomioon kehittäessään entistä toimivampia varoitusviestejä tupakoinnin haitallisuudesta.

– Tällaisen todistusaineiston myötä käy yhä selvemmäksi, että graafiset varoitukset ovat tärkeitä ja ne voivat kannustaa tupakoijia lopettamaan, sanoo onkologian apulaisprofessori Darren Mays Lombardin syöpätutkimuskeskuksesta.

Lue seuraavaksi