1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harrastajat ja ammattilaiset kohtaavat uudessa tanssilajissa – video säihkyvistä hikitreeneistä

Suomessa on vahva perinne kilpa- ja seuratansseissa. Kaikkein kunnianhimoisimmille harrastajille tavallinen treeni ei kuitenkaan enää – pariksi palkataan ammattilainen. Maailmalla suosittu Pro Am -tanssi on rantautunut Suomeen.

Kotimaan uutiset
Ammattitanssija Sami Helenius trenaa Sofia Westerin parina.
Sami Helenius vie Sofia Westeriä dramaattisen tangon pyörteissä.

Kimaltelevat paljetit, liehuvat helmat ja pehmeät höyhenet. Niihin Sofia Wester ihastui, kun hän katseli kilpatanssijoiden satumaisia prinsessa-asuja. Nuori tyttö halusi itsekin liidellä pitkin parkettia ja onnistui löytämään parin itselleen, vaikka se ei helppoa ollutkaan. Tanssikursseilla kun on usein enemmän vapaita naispareja kuin miehiä.

Wester tanssi kymmenen vuotta parinsa kanssa, mutta eteneminen oli hidasta. Kilpatanssissa voi kestää useita vuosia ennen kuin pari nousee E-luokasta parhaaseen A-luokkaan. Westerin ja hänen parinsa tiet erosivat, kun he olivat C-luokassa.

Rakas harrastus olisi ehkä päättynyt kokonaan, ellei Wester olisi saanut mahdollisuutta treenaamiseen ammattitanssija Sami Heleniuksen kanssa Pro Am -sarjassa, jossa ammattilaiset ja amatöörit tanssivat yhdessä.

Yksityistunneilla kehitys on nopeaa

Wester saa Heleniukselta yksityistunteja ja he kilpailevat yhdessä. Pro Am -tunnit maksavat neljästäkymmenestä eurosta ylöspäin opettajasta riippuen.

Alkuinnostus on ollut tosi kovaa, ja miesopettajista on pulaakin.

Tanssinopettaja Sami Helenius

– Totta kai on kalliimpaa harjoitella ammattilaisen kuin amatöörin kanssa, mutta silloin harjoituksesta saa irti paljon enemmän, ja se on ehdottomasti hintansa arvoista, Wester sanoo.

Pro Am -kilpailuja järjestetään seura- ja kilpatansseissa. Perinteisestä kilpailemisesta Pro Am eroaa siten, että pari voi aloittaa vain yhdellä tanssilajilla ja lisätä niitä omassa tahdissaan. Laji on ollut suosittu jo kymmeniä vuosia maailmalla, mutta Suomessa se on vasta kehittymässä.

– Alkuinnostus on ollut tosi kovaa, ja miesopettajista on pulaakin. Opettajat eivät pysty kisaamaan kaikkien harrastajien kanssa. Tulijoita olisi pilvin pimein, sanoo useissa tanssiseuroissa opettava Helenius.

Miesopettajat ovat kortilla

Tanssikursseilla on ainainen pula miespareista, joten yksityistunteja antavat miesopettajat viedään käsistä. Tällä hetkellä opettajia on vain viitisenkymmentä, ja he pystyvät opettamaan paria sataa harrastajaa.

Jännitys ja yleisön läsnäolo antavat äärimmäisen paljon adrenaliinia.

Sofia Wester

Myös tanssinopettaja Jukka Haapalainen antaa Pro Am -tunteja omalla tanssikoulullaan Helsingissä.

– Laji antaa mahdollisuuden siihen, että harrastaja pystyy heti saamaan kokemuksen paritanssin hurmasta sellaisen ihmisen kanssa, joka osaa tanssia todella hyvin. Silloin jää väliin se vaihe, kun kumpikaan ei osaa, joten harrastaminen lähtee heti vauhdilla liikkeelle, Haapalainen sanoo.

Tuhannet harrastajat tanssivat kuitenkin edelleen tanssiseurojen kursseilla, jotka ovat edullisia tanssikouluihin verrattuna.

Kilpailuissa glamour astuu kuvaan

Westerille tavallinen harrastaminen ei riittänyt, koska hän haluaa kehittyä nopeasti, ja siihen on hyvät mahdollisuudet ammattiparin kanssa. Tanssin harjoittelu on silti kovaa työtä ja puurtamista hänellekin.

Jos tanssin huonosti, niin kyllä sitten ruoskin itseäni harjoittelemaan enemmän.

Sofia Wester

Vasta kilpailuissa koittaa hetki, jolloin Wester muuttuu prinsessaksi ja pukeutuu kullankimaltavaan, paljetein koristeltuun asuunsa.

Ompelijalla teetetty asu maksoi 1 600 euroa, mutta näyttäviä pukuja saa myös edullisemmin käytettynä.

– Se tuo vähän glamouria ja eskapismia harmaaseen arkeen, ja kyllä siinä tanssiasentokin huomattavasti paranee, kun miehellä on frakki ja naisella hieno puku, Wester sanoo.

Pohjimmiltaan kilpailuissa ei kuitenkaan ole kyse koreilusta vaan siitä, että omat taidot pannaan tositestiin tuomariston edessä.

– Harjoituksissa voi mennä tosi hyvin, ja kilpailussa sitten taas huonosti. Jännitys ja yleisön läsnäolo antavat äärimmäisen paljon adrenaliinia. Olen hyvä häviäjä, mutta olen myös todella kova itselleni. Jos tanssin huonosti, niin kyllä sitten ruoskin itseäni harjoittelemaan enemmän.

Jukka Haapalaisen treenivinkit tanssijoille:

  • Tanssi on parasta treeniä tanssijalle. Syke, hiki ja kunto nousevat. Paino laskee, jos sitä haluaa.
  • Muuna oheistreeninä käy hyvin uiminen, koska se on kokonaisvaltaista tanssin lailla, eikä vaaranna mitään lihasryhmää.
  • Myös muu pitkäkestoinen liikunta, kuten kävely, tukee tanssia.
  • Pilates, jooga ja baletti antavat keholle venyvyyttä ja parantavat ryhtiä.
  • Vältä rankkaa painoharjoittelua. Älä revi kroppaa.
  • Suosi pieniä painoja kuntosalilla.
  • Juokseminen saattaa olla rasittavaa jaloille. Satsaa hyviin juoksukenkiin.
Lue seuraavaksi