1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valvira Hartwallin juomasekaannuksesta: "Erittäin harvinainen tapaus"

Valvira on pyytänyt Hartwallilta selvitystä siitä, miten limsatölkkeihin päätyi olutta ja miten yritys aikoo jatkossa estää vastaavat virheet. Hartwall ilmoitti keskiviikkona vetävänsä kaupoista erän Pepsi Max -tölkkejä, koska ne voivat sisältää alkoholia.

Kuva: Mikael Kiskola / Yle

Valvira on ottanut seurantaansa juomajätti Hartwallin tapauksen, jossa kauppoihin päätyi myyntiin keskiolutta sisältäviä limsatölkkejä.

Hartwall ilmoitti keskiviikkona poistavansa myynnistä erän Pepsi Max -tölkkejä ja Karjalan kuuden oluttölkin pakkauksia. Hartwall on tehnyt tuotteista takaisinvetoilmoituksen Valviralle.

Valviran ylitarkastaja Timo Rokka sanoo, että päävastuu virheen selvittämisestä ja vastaavien virheiden ennaltaehkäisemisestä on juomavalmistajalla, mutta Valvira seuraa toimenpiteitä.

– Asia on vakava. Hartwall on ryhtynyt omavalvontasuunnitelmansa edellyttämiin toimenpiteisiin, eli vetänyt tuotteita pois.

Valvira on pyytänyt yhtiöltä selvitystä tapauksesta. Mahdollisia seurauksia harkitaan sen jälkeen. Rokan mukaan seuraus voisi olla esimerkiksi valvonnan lisääminen.

– Valvira valvoo tarkastuksilla yrityksen omavalvonnan toimivuutta. Voimme tarvittaessa lisätä tarkastussykliä.

Harvinainen virhe

Rokan mukaan on erittäin harvinaista, että limsapakkauksiin päätyisi olutta tai päin vastoin.

Viranomaisten tietoon ei ole tullut vastaavia tapauksia viime vuosikymmeninä.

Timo Rokka

– Viranomaisten tietoon ei ole tullut vastaavia tapauksia viime vuosikymmeninä. Kyseessä on erittäin harvinainen tapaus.

Valviran Hartwallille toimittamassa selvityspyynnössä pyydetään vastauksia siihen, miten virhe pääsi tapahtumaan ja millaisiin toimiin yritys ryhtyy välttääkseen vastaavat ongelmat jatkossa.

– Kun selvitys valmistuu, arvioimme sen. Mutta yhtiö on ilmoittanut vetävänsä tuotteet takaisin, joten en usko, että sen suurempiin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä.

Hartwallin juomasekaannuksesta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).