Kiinteää langattomuutta – valokuidun ja mobiiliverkon yhdistelmä toi netin koko kylälle

Saarijärven Mahlun kylä on saanut tänään kiinteän, langattoman tukiaseman, jonka luvataan saavuttavan lähes kuituverkon tasoisen nettiyhteyden. Kumpuilevassa kylässä on aiemmin takkuiltu langattomien tietoverkkojen kanssa.

tekniikka
Langaton, mutta samaan aikaan myös kiinteä netin tukiasema.
Yhdistelmä kiinteää ja langatonta. Sellainen on Mahlun netti. Jani Ilola / Yle

Mahlu on Saarijärvellä kokeilukohde siinä, kuinka kiinteä langaton yhteys todella toimii. Kylä valikoitui mukaan kokeiluun monestakin syystä.

– Mahlun kylä on aktiivinen ja vireä kylä ja täällä on myös ollut suuria ongelmia 4G-yhteyksissä, vaikka niitä on parannettu. Osasyy on tämä maaston muoto, kylässä on paljon mäkiä ja myös kuormittavaa käyttöä, joka on tuonut ongelmia 4G-yhteyden käyttöön, kertoo Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen.

Kiinteä langaton on kuituyhteys, joka kulkee osan matkaa ilmatietä pitkin lähimmästä mastosta oman talon katolla sijaitsevaan päätelaitteeseen.

Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pellinen

Saarijärvi etsii sivukylilleen toimivia tietoliikenneyhteyksiä kohtuuhinnalla. Kunnassa uskotaan, että parhaaseen tulokseen päästään yhdistämällä perinteinen laajakaista ja sitä täydentävä mobiiliverkko.

Kuidusta ilmateitse taloihin

Ukkoverkkojen toteuttamaan tukiasemaan Mahlun kylälle Saarijärvi on laittanut rahaa 42 000 euroa. Saman verran olisivat kokonaiskustannukset vetää kuituverkko kahteen talouteen maaseutumaisemissa.

– Kiinteä langaton on kuituyhteys, joka kulkee osan matkaa ilmatietä pitkin lähimmästä mastosta oman talon katolla sijaitsevaan päätelaitteeseen, selvittää Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pellinen.

– Yhteyden laatu taataan sillä, ettei verkolla ole liikaa käyttäjiä. Yhteys ei välitä puheluliikennettä ja käyttäjien määrä on ennalta rajattu: tukiaseman käyttäjien määrä on koko ajan tiedossa ja tukiaseman kapasiteetti voidaan mitoittaa käyttäjämäärän mukaan, Pellinen jatkaa.

Saarijärven kaupungilla on takanaan yksi kaatunut laajakaistahanke, jonka kustannukset olisivat nousseet kaupungin mukaan liian korkeiksi. Nyt meneillään on uusi hanke, jolla tavoitellaan järkeviä kustannuksia niin kaupungille kuin verkkoon liittyjillekin.

Kyseessä on totinen yritys ratkaista samalla pienten kylien hankala nettiyhteyskysymys – edullisesti, mutta riittävästi.

4G-reititin.
4G-reititin.Jani Ilola / Yle

Kaikille kattava yhteys

Kaupunginjohtaja uskoo, että jo parin vuoden sisällä Saarijärvellä on kattavat tietoliikenneyhteydet kaikkien kaupunkilaisten saatavilla. Kaupungin panostus olisi alle viisi miljoonaa euroa ja hankkeeseen ollaan hakemassa avustusta myös valtiolta.

Näkemyksemme on, että optimiratkaisu syntyy sopivan kokoisella valokuituverkolla ja sitä täydentävällä mobiiliverkolla.

Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen

– Tällä hetkellä Saarijärvellä ihmisten kokemukset tietoliikenneyhteyksistä ovat hyvin monenlaisia. Meillä on tyytyväisiä käyttäjiä ja käyttäjiä, joiden kokemukset ovat erittäin huonot. Siinä mielessä tarvitaan kestävä ratkaisu.

Niin Ukkoverkkojen kuin kaupungin edustaja myöntävät, että maahan kaapeloitava valokuitu on paras ja varmin ratkaisu. Sen ongelma on kuitenkin kalleus.

Kaupunginjohtaja vertaakin verkkoyhteyksiä katuvaloihin ja maanteihin; aivan kaikkiin taloihin ei valokuiduilla tuotua verkkoyhteyttä ole kannattavaa rakentaa, mutta mobiiliverkolla saadaan luotettava yhteys kaukaisempiinkin taloihin.

– Näkemyksemme on, että optimiratkaisu syntyy sopivan kokoisella valokuituverkolla ja sitä täydentävällä mobiiliverkolla, toteaa kaupunginjohtaja Rusanen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus