Koe uusi yle.fi

Ilkka Hämälä: "Biotuotetehtaan valmistuttua puu on täyskäytössä"

Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaan valmistuttua toimitusjohtaja Ilkka Hämälän arvion raakapuussa jää jalostusvaraa tukki- ja energiapuuhun. Hän varoittaa valtiovaltaa luottamasta liikaa kestävän puunhankinnan kokonaislukuun, ja siten tekemästä ylimitoitettuja päätöksiä.

Kotimaa
Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä Äänekosken "vanhan" tehtaan keittämön edessä.
Sanna Savela / Yle

Lyhyen ajan sisällä kerrotut, useat sellu- ja biojalosteinvestoinnit ovat käynnistäneet keskustelun siitä, riittääkö Suomessa raakapuuta kaikille, jos kaikki suunnitellut hankkeet toteutuvat.

Esimerkiksi metsänomistajia edustavan maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton, MTK:n mukaan puuta riittää aiottuihin investointeihin, mutta Metsäteollisuus ry:n mukaan ei, varsinkaan kuitupuuta.

Metsä Fibre on Metsäteollisuus ry:n jäsenyritys, mutta toimitusjohtaja Ilkka Hämälä ei ole yrityksensä puolesta huolissaan: enemmän huoli kohdistuu siihen, että valtiovalta osaa tehdä kansantalouden kannalta oikeita päätöksiä.

– Yrityksenä näen, että tässä meidän kokonaisuudessa puuta pystytään hankkimaan riittävästi, mutta valtiovallan ei saa yliarvioida käytettävissä olevan raaka-aineen määrää.

Hämälän mukaan Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaan valmistuttua "kuitupuu on täyskäytössä".

– Sen jälkeen jalostusvaraa on tukki- ja energiapuussa.

"Kokonaislukua katsotaan liikaa"

Hämälä ei halua kommentoida muiden hankkeita, mutta joskaikki hankkeet toteutuvat, niissä on hänen mielestään "tiettyjä, ehkä ylimitoitettuja odotuksia."

Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä Äänekosken biotuotehtaan rakennustyömaalla.
Toimitusjohtaja Ilkka Hämälä Äänekosken biotuotetehtaan työmaalla.Sanna Savela / Yle

– Kestävän puunhankinnan kokonaislukuun katsotaan liikaa. Puunhankinta on monimutkainen kuvio, ja osa puuvarannosta jää käyttämättä monista syistä.

Syiden taustalla on esimerkiksi passiivisia metsänomistajia tai kuolinpesiä, joiden metsiä hyödynnetä.

Äänekosken sellutehdas käyttää tällä hetkellä puuta noin 2,4 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Uusi tehdas nostaa lukeman 6,5 miljoonaan kuutioon. Lisäystä tulee pääasiassa havukuitupuuhun. Luonnonvarakeskuksen (entinen Metla) laskelmien mukaan havupuun käyttöä voidaan kestävällä tavalla lisätä seitsemän miljoonaa kuutiota.

"Aika näyttää, miten puun hinta kehittyy"

Hämälän mukaan koko maan tasolla Äänekosken uusi tehdas nostaa puun hankintaa yli kymmenellä prosentilla. Metsänomistajia puun kulutuksen lisääntymisessä kiinnostaa vaikutus hintaan – siihen toimitusjohtaja ei ota kantaa.

– Aika näyttää, miten hinta kehittyy. Teollisuuden puolelta haluan korostaa, että puun pitää olla sen hintaista, että sitä kannattaa jalostaa.

Äänekoskella jalostetaan tällä hetkellä vain kotimaista puuta, jota jatkossakin tulee tehtaalle enimmäkseen maanteitse: kumipyörillä puuta kulkee tehtaalle noin 75 prosenttia.

Puun pitää olla sen hintaista, että sitä kannattaa jalostaa.

Toimitusjohtaja Ilkka Hämälä

Sadan prosentin kotimaisuuden on tarkoitus säilyä jatkossakin: tehdas rakennetaan Hämälän mukaan siinä ajatuksessa, että raaka-aine saadaan läheltä, suurin osa havukuidusta noin 150 kilometrin säteeltä.

Metsä Fibren sellun päämarkkinat ovat Euroopassa ja Aasiassa, Hämälän mukaan erityisesti Kiinassa myynti kasvaa tällä hetkellä.

Uusi tehdas käynnistyy Äänekoskella kolmannella neljänneksellä vuonna 2017.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena