Hallitus anoo EU:n tukirahaa yliopistoista irtisanotuille

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toivoo, että EU-rahaa käytetään erityisesti muiden kuin korkeakoulutettujen tuki- ja hallintohenkilöstön tukemiseen, jotka muodostavat suurimman osan irtisanotuista.

politiikka
Veistos Helsingin yliopiston sisätiloissa.
Antti Lempiäinen / Yle

Hallitus aikoo hakea EU:lta rahoitusta Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottavien tukitoimiin.

Kansalliset muutosturvatoimien valmistelut on aloitettu välittömästi joidenkin yliopistojen yt-neuvotteluiden käynnistyessä, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

– Toivon, että tukitoimia voidaan erityisesti kohdentaa muulle kuin korkeakoulutetulle tuki- ja hallintohenkilöstölle, jotka ovat olleet valtaosana irtisanottujen joukossa, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelevat yhdessä Euroopan globalisaatiorahastolle kesään mennessä jätettävää hakemusta.

Mahdollisen EU-rahan lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö tukee korkeakoulukentän muutoksia myös strategisen rahoituksen avulla.

Hallitus on leikannut yliopistojen ja korkeakoulujen rahoitusta noin 500 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella.

Yliopistot ovat irtisanoneet vakituista henkilöstöään ja lopettaneet määräaikaisia työsuhteita sopeuttaakseen taloutensa säästöihin. Suurimmat irtisanomiset ovat koskeneet Helsingin yliopistoa ja Aalto-yliopistoa.

Helsingin yliopistossa työt loppuvat melkein tuhannelta hengeltä. Aalto-yliopistossa noin 300 työntekijää saa lähtöpassit.