Koe uusi yle.fi

Oulussa bussien matkustajamäärät kehittyvät nihkeästi

Oulun joukkoliikenteen käyttäjämäärissä ei ole tapahtunut suurta kehitystä vuosiin. Pientä piristystä on kuitenkin näköpiirissä.

Kotimaa
Oulussa käytetään rahaa joukkoliikenteeseen vuodessa noin 24 miljoonaa euroa.

Matkustajamäärät Oulun joukkoliikenteessä kasvoivat viime syksystä vuoden vaihteeseen mennessä noin kolmella prosentilla edellissyksyyn verrattuna. Oulun seutu on kasvanut pohjoismaisista kasvukeskuksista vauhdikkaimmin kahdessa vuosikymmenessä, mutta joukkoliikenteessä kasvu ei juuri näy.

Yksi ongelma on kaupungin hajanaisuus, joka hankaloittaa bussilinjojen kehittämistä, kertoo Oulun kaupungin joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen.

Matka-aikoja pitäisi saada paremmiksi. Hinta on jo kausilipuissa tosi hyvä ja kilpailukykyinen.

Minna Soininen, joukkoliikennepäällikkö

– Matka-aikoja pitäisi saada paremmiksi. Hinta on jo kausilipuissa tosi hyvä ja kilpailukykyinen. Nyt näyttää myös siltä, että ainakin nuoriso on entistä enemmän uuden hinnoittelun myötä löytänyt joukkoliikenteen.

Oulu satsaa joukkoliikenteeseen vähän

Oulussa käytetään rahaa joukkoliikenteeseen vuodessa noin 24 miljoonaa euroa. Kaupunkeja on vaikea verrata keskenään muun muassa erilaisen kaupunkirakenteen ja liikennetarjonnan vuoksi, mutta esimerkiksi Tampere ja Turku käyttävät joukkoliikenteeseen rahaa noin 50 miljoonaa euroa.

– Me ollaan sillä tasolla kuin Oulun kuuluukin olla. Tämän verran on satsattu ja olemme samoissa määrissä kuin silloin, kun tämä oli liikenteenharjoittajien järjestämää.

– Nyt on mahdollista kehittää enemmän. Muun muassa lippujärjestelmä ja sähköinen informaatiopalvelu on nytkähtänyt eteenpäin, Soininen sanoo.

Joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen lupaa, että Oulun bussiliikenteen toimivuutta seurataan herkällä silmällä. Muun muassa tarjontaa kehitetään koko ajan, maksutapoja on kehitetty ja tulossa on myös mobiililippu.

Myös asiakkaiden tyytyväisyyttä ja tarpeita seurataan aktiivisesti.