Kiinalaisturistien suosima maksukortti kelpaa aniharvoissa kaupoissa

Kiinalaisten käyttämä UnionPay on maailman kolmanneksi käytetyin maksukortti ostosmäärillä mitattuna. Suomessa ensimmäiset yritykset hyväksyivät kiinalaisen maksukortin marraskuussa. Tällä hetkellä kiinalaiset voivat maksaa omalla kortillaan muutamassa kymmenessä yrityksessä.

Kotimaa
Aasialaiset ovat Pajakylän vakiovieraita
Aasialaiset ovat Pajakylän vakiovieraitaYle / Tapio Nykänen

Zhengzhousta Rovaniemelle matkustanut Tian Kaiuy on tyytyväinen Joulupukin Pajakylän tunnelmaan napapiirillä. Pukki oli ystävällinen ja kirkas aurinko saa hanget hohtamaan. Kiinalaismiehellä on myös kriittistä asiaa.

– Olisi todella mukavaa, jos voisin käyttää maksukorttiani. Turkissa ja monissa Euroopan maissa voin myös nostaa paikallista valuuttaa kaikista niistä automaateista, joissa on UnionPay-tunnus, kertoo Sveitsissäkin vuosia asunut Tian Kaiuy.

Suomessa harva on maksukortista koskaan kuullutkaan, vaikka sitä käyttää yli 300 miljoonaa kiinalaista. Maksukorttipalveluja tuottavan Nets Oy:n kaupallinen johtaja Sami Toivonen kertoo, että ensimmäiset suomalaisyritykset alkoivat hyväksyä UnionPay-maksuja marraskuussa. Joukossa on esimerkiksi Marimekko ja joitakin Helsingin keskustan ylellisyysliikkeitä.

– Maksukortti hyväksytään myös Helsinki-Vantaan lentokentän tax free –myymälöissä. Kokemukset ovat hyviä, kiinalaiset ovat vaihtaneet käteisen korttiin ja käyttäneet ostoksiin enemmän rahaa, Toivonen kertoo.

UnionPaylla suoritettu maksu menee suoraan pankkitililtä. Visa ja MasterCard – maksuille Kiinan keskuspankki on asettanut ostorajan.

– Se on luokkaa 3000 euroa. UnionPay-kortille tällaisia rajoituksia ei ole.

Nets Oy markkinoi Union Pay-maksumahdollisuutta myös lappilaisyrityksille, mutta Toivosen tiedossa ei vielä ole Lapista yritystä, joka antaisi maksaa kiinalaisella maksukortilla. Rovaniemellä kiinalaisturistien määrä on kolminkertaistunut muutamassa vuodessa ja kiinalaiset ovat tunnetusti avokätisimpiä kuluttajia.

Ruotsissa kortin kanssa ollaan niin ikään alkutekijöissä, se hyväksytään harvoissa liikkeissä. Tanskassa taas UnionPay – maksukortti on jo pitkään kuulunut Visan ja MasterCardin ohella kauppiaiden sopimaan peruspakettiin.

Kiinan valtion perustaman UnionPayn osakkaina ovat kaikki kiinalaispankit.