Hybridisodan uhka hämmentää kiinteistökauppaa Kaakkois-Suomessa

Epäily ulkomaalaisten maakauppojen syistä strategisten alueiden lähellä hämmentää kiinteistökauppaa Kaakkois-Suomessa. Turvallisuuskomitea pitää mahdollisena, että ulkomaalaisten tekemät maakaupat esimerkiksi sotilaskohteiden lähellä voivat olla uusi hybridisodan ilmiö ja osa lisääntyvää sotilastiedustelua.

Kotimaa
Sarviniemi
YLE

Parikkalan Rajaniemi toimi rajajääkärikomppanian komentopaikkana 2000-luvun alkuun asti. Alue oli kuin pieni varuskunta, jossa sijaitsi komentokeskuksen ohella varusvarastoja, korjaamo, helikopterikenttä ja henkilökunnan asuntoja. Käyttöä on löytynyt lähinnä asunnoille.

Parikkalan kunta ei alueen pidä mahdollista ulkomaalaisomistusta turvallisuusuhkana.

– En näe tätä minkäänlaisena uhkana. Kunnan kannalta on tärkeää, että tuemme yritystoimintaa ja edellytyksiä asumiseen ja elämiseen, sanoo Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Valtioneuvoston kanslian alaisuudessa toimivan Turvallisuuskomitean mielestä ulkomaalaisten maanhankinta voi olla uusi hybridisodan ilmiö. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi lisääntyvää sotilaskohteiden vakoilua tai äärimmäisessä tilanteessa tilojen käyttämistä vihollismielisen ryhmän tukikohtana.

– Se ei ole tärkeää, kuinka paljon kiinteistöjä ulkomaalaiset omistavat, vaan miten niitä käytetään, sanoo yleissihteeri Tatu Mikkola.

Ulkomaalaisten omistamien kiinteistöjen käyttöä seurataan aiempaa tarkemmin.

Kaakkois-Suomessa strategisesti tärkeät kohteet ovat harvassa. Esimerkiksi Parikkalassa 6-tien varrella olevia venäläisten omistamia matkailukohteita ei sellaisina pidetä.

– Kyllä niitä varmaan maakunnassa muutamia on, onhan meillä suuria varuskuntia ja harjoitusalueita ja johtamisjärjestelmään liittyviä kokonaisuuksia, sanoo kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Kiinteistönvälittäjiä hämmentää ulkomaalaisten maanhankintaan kohdistuva epäily strategisten alueiden lähellä. Ostajien taustoja selvitetään jo nyt.

Kun rahaa siirretään ulkomailta, siinä tehdään kattava selvitystyö palkkojen ja verotustietojen osalta, pohtii imatralaisen Asuntonelikko Oy LKV:n toimitusjohtaja Henri Pohjalainen.

Käytännössä valtio puuttuu aiempaa herkemmin ulkomaalaisten maakauppoihin. Puolustusvoimat esti viime vuonna Taipalsaaren ampuma-alueen vieressä sijaitsevan maa-alueen myymisen venäläiselle. Alue siirtyi Metsähallitukselle hieman yli kolmen miljoonan euron kauppahinnalla.

Kyläläiset pääsevät edelleen lomakylän läpi johtavaa tietä venerannalle, mutta alueella tyhjillään olevia lomakeskuksen kiinteistöjä vartioi sotapoliisi.