1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tavallisen kansan karvalakkijutut kadonneet hovioikeuksista

Matti Meikäläinen saa hovioikeudesta apua oikeudelliseen hätäänsä entistäkin harvemmin. Syksyllä kiristyneen lupamenettelyn takia käräjäoikeuden ratkaisun saaminen hovioikeuden tarkasteltavaksi on ison kynnyksen takana. Moni pelkää, että pienen ihmisen suuretkin periaateriidat siivotaan nyt lopullisesti pois oikeuslaitoksen silmistä – säästötalkoiden varjolla.

Kotimaan uutiset
Helsingin Hovioikeus oikeustalo.
Yle

Vielä runsaat viisi vuotta sitten kuka tahansa käräjäoikeuteen joutunut sai valittaa saamastaan tuomiosta hovioikeuteen ilman minkäänlaisia rajoituksia.

Valtion säästö- ja tehostamistalkoiden nimissä yleistä valitusoikeutta rajoitettiin ensimmäisen kerran 1.11.2011. Nyrkkisäännöksi tuli, että hovioikeuteen saa valittaa vain, jos hovioikeus myöntää siihen nimenomaisen jatkokäsittelyluvan.

Riitajutuissa hovioikeuteen pääsi kuitenkin ilman jatkokäsittelylupaa, jos riidan rahallinen intressi oli vähintään 10 000 euroa. Rikosjutuissa taas hovioikeuden ovet aukesivat ilman erillistä lupaa, jos rikoksesta langetettu tuomio oli yli neljä kuukautta vankeutta.

Lupamenettely kiristyi 1.10.2015. Nyt hovioikeuteen pyrkivän on ennen varsinaista valitusoikeutta saatava jatkokäsittelylupa kaikissa riita-asioissa sekä sellaisissa rikosasioissa, joissa tuomio on tasan kahdeksan kuukautta vankeutta tai sitä vähemmän.

Valitusoikeuden rajoittaminen tuli monelle yllätyksenä

Yleinen oikeusavustaja ja asianajaja Klas Weckman Helsingin oikeusaputoimistosta kertoo, että hovioikeuskynnyksen reipas korottaminen on tullut hänen asiakkailleen yllätyksenä.

– Moni on sanonut hävityn käräjäjutun jälkeen, että nyt sitten jatketaan hovioikeuteen. Ei muuten jatketa enää ihan tuosta vaan. Ensin on saatava valittamiseen hovin itsensä antama jatkokäsittelylupa.

– Minulla oli äskettäin hoidettavanani muuan autoriita. Osapuolet olivat eri mieltä siitä, oliko se auto ajokuntoinen vai ei. Päämieheni hävisi juttunsa. Hänen mukaansa todistaja puhui palturia. Torppasin päämieheni hovioikeushaaveet saman tien. Totesin, että se on nyt sitten tässä, piste.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvelee, että nyt valitusmahdollisuutta hovioikeuteen on rajoitettu kipurajoille saakka.

– Kynnys hovioikeuteen alkaa olla jo korkeanpuoleinen. Rikosasioissa valtaosa käräjäoikeuden tuomioista jää kahdeksan vankeuskuukauden alle.

Hovioikeuteen yrittämistäkin mietittävä nyt kahteen kertaan

Hovioikeusturvan saaminen karvalakkikansan karvalakkijutuissa on siis kiven alla.

Jatkokäsittelylupahakemusten hylkäysprosentti oli aluksi – vuonna 2011 – yli 60. Tätä nykyä hakemuksista hylätään noin 40 prosenttia.

Pelkkä käsittelyhakemus maksaa 500 euroa, ja hakemuksen kirjoittamiseen on käytännössä pakko palkata lakimies. Valitushalukkuus on ollut ymmärrettävästi jyrkässä laskussa.

Klas Weckman ja hänen päämiehensä ovat huomanneet kantapään kautta, että hovioikeuksissa puhaltavat nyt tylyt tuulet.

– Itse olen laatinut viimeisimmän uudistuksen eli lokakuun alun jälkeen jatkokäsittelylupahakemuksia runsaat puoli tusinaa. Lupa valittamiseen on irronnut kahdessa jutussa.

Professori Tolvanen sanoo huolestuneena, että oikeuslaitos elää murroksessa ehkä liian monella rintamalla yhtä aikaa.

Valitusoikeutta hovioikeuteen on rajoitettu kovalla kädellä ja oikeudenkäyntimaksuja – tuomioistuimen kynnysrahoja – on korotettu reippaasti. Lisäksi käräjäoikeuksien määrää aiotaan karsia ja lautamiehistä halutaan luopua.

– Säästösyistä tehtyjen uudistusten yhteisvaikutus saattaa olla arvaamaton.

Lue seuraavaksi