1. yle.fi
  2. Uutiset

Soini ja Salolainen: Britannian ero EU:sta sopisi Venäjälle

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) arvioi, että taloudellisesti ja sotilaallisesti vahvan Britannian mahdollinen ero EU:sta heikentäisi unionia. Se olisi ulkoministerin mukaan mieleen Venäjälle, joka suosii kahdenvälisiä suhteita maiden välillä. Myös ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mielestä Britannian lähtö olisi Venäjälle tervetullut asia.

Kotimaan uutiset
Timo Soini.
Ulkoministeri Timo Soini A-studiossaYle

Brittien tulevaa kansanäänestystä käsitellään EU:n kaksipäiväisessä huippukokouksessa torstaina ja perjantaina. Britit äänestänevät maan EU-jäsenyydestä ensi kesänä. Mielipidetiedustelujen mukaan kyllä- ja ei -puolet ovat nyt kutakuinkin tasoissa.

Britannian ero EU:sta olisi A-studion haastatteleman kansanedustaja Pertti Salolaisen mielestä lottovoitto Venäjälle:

–Venäjä ei ole milloinkaan hyväksynyt EU:ta oikein kunnolla ja Venäjän politiikka EU:ta ja Länsi-Eurooppaa kohtaan on "hajota ja hallitse". Se on ollut hyvin selvä politiikka koko ajan eli Venäjä pitäisi tätä erittäin tervetulleena.

Myös ulkoministeri Timo Soini on samoilla linjoilla:

–Siinä mielessä kyllä, että Venäjä haluaa aina käydä kahdenvälisiä neuvotteluja jokaisen valtion kanssa ja EU on Venäjälle vahva. Ja varsinkin kun Britannia on mukana niin se on taloudellisesti vahva, se on myös sotilaalliselta suorituskyvyltään aika vahva. Eli tässä valtapoliittisessa mielessä tuskin siellä kovin pahastutaan.

Suomen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta Soini sanoi, ettei se ainakaan parane jos Britannia eroaa EU:sta. Hän perustelee kantaansa sillä, että Britannia ajaa erittäin voimakkaasti nato-politiikkaa ja Suomi on Naton rauhankumppani. Soini muistuttaa Naton tuoneen vakautta Eurooppaan:

–Naton läsnäolohan Itä-Euroopassa ja myös Suomen naapurustossa Baltiassa on tuonut vakautta, siitähän ei pääse mihinkään. Sotilaalliset tyhjiöt ovat vaarallisia, koska ne tuppaavat täyttymään.

Lue seuraavaksi