Koe uusi yle.fi

Pekkarisen vaihtoehto Talvivaaran alasajolle: Jos ongelmat eivät ratkea, kaivos "lepäämään"

Eduskunnassa hämmästellään Talvivaaran kaivosta pyörittävän valtionyhtiön, Terrafamen, rahojen loppumista.

Kotimaa
Mauri Pekkarinen.
Yle

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) olisi valmis laittamaan Talvivaaran kaivoksen "lepäämään" alasajon sijaan.

– Ellei liuotus onnistu, ellei nikkelin hinta nouse, ellei vesikysymystä voida hoitaa. Minäkin olen siinä tilanteessa sitä mieltä, että ainakin lepäämään, uinumaan, odottamaan kenties parempia aikoja. Sitä vaihetta, että nämä ongelmat voidaan voittaa ja saada toiminta käyntiin, Pekkarinen ehdotti Ylen A-studiossa.

Hän korosti samalla, ettei Talvivaaran sulkeminen olisi halpaa puuhaa. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan se maksaisi 300 miljoonaa euroa, mikä on myös veromaksajille aika iso uhraus, totesi varapuhemies.

Pekkarinen myönsi olevansa yllättynyt Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen rahapulasta.

– Silloin kuin se edellinen esitys tuli eduskuntaan, niin käsitys siitä, milloin tarvitaan tai tarvitaanko ylipäänsä lisää rahaa, oli vähän erilainen kuin se muutama kuukausi sen jälkeen oli. On myöskin selittäviä tekijöitä, miksi rahaa tarvitaan lisää. Yllätys, jonkinmoinen, joka tapauksessa, hän sanoi.

Eduskunta on myöntänyt Terrafamelle runsaan 200 miljoonan euron pääoman kaivostoimintaa varten. Valtio osti kaivostoiminnan viime syksynä konkurssipesältä.

Yhtiön rahat ovat loppumassa loppukeväästä, vaikka eduskunnassa muistellaan, että rahojen piti riittää ensi vuoteen asti.