YK onnistui kuljettamaan rekkalasteittain apua Syyrian hätää kärsiville

YK sai toimitettua apua viiteen piiritettynä olleeseen kaupunkiin Syyriassa. Ruokaa, juomaa lääkkeitä ja muuta apua saatiin vietyä noin 100 000:lle siviilille, joista moni näkee suoranaista nälkää.

Ulkomaat
Avustusrekkoja lähdössä matkaan kohti piiritettyjä Madayan ja al-Zabadanin kaupunkeja.
Avustusrekkoja lähdössä matkaan kohti piiritettyjä Madayan ja al-Zabadanin kaupunkeja. Viiteen Syyrian kaupunkiin vietiin keskiviikkona apua lähes sadalla rekalla. Youssef Badawi / EPA

YK sai vietyä apua esimerkiksi Madayan kaupunkiin, missä useita ihmisiä on kuollut nälkään piirityksen vuoksi. Kaupunkia saartavat Syyrian hallinnon joukot sen liittolaisten tukemina.

Avustusrekkoja saapui myös Zabadanin kaupunkiin ja Mouadamiya al-Shamin lähiöön Damaskoksen lähellä. Nekin ovat Assadin joukkojen piirittämiä.

Maan luoteisosassa YK vei apua al-Fouan ja Kefrayan pikkukaupunkien ahdingossa oleville asukkaille. Nuo kaupungit ovat Assadia vastaan taistelevien kapinallisten piirittämiä.

Lähes puoli miljoonaa elää eristettyinä

YK arvioi, että Syyriassa on lähes 490 000 ihmistä, jotka joutuvat elämään piiritetyissä kaupungeissa tai kylissä. Niillä alueilla on pulaa kaikesta: ruuasta, juomasta, lääkkeistä, rokotteista ym. Aliravitsemus on yleistä ja nälkäkuolemia on raportoitu useita kymmeniä.

Joissakin rekoissa kuljetettiin paikalle myös siirreltävä klinikka ja sairaalahenkilökuntaa.

Lähipäivinä YK:n odotetaan saavan apua läpi itäiseen Deir ez-Zorin kaupunkiin, josta osia saartaa ääri-islamilainen Isis-järjestö. Vahvistamattomien tietojen mukaan Deir ez-Zorissa on 20 ihmistä kuollut nälkään.

Venäjä kiihdyttää ilmasotaansa

Samaan aikaan apukuljetusten onnistumisen kanssa Venäjän kerrotaan kiihdyttäneen ilmahyökkäyksiään Syyrian luoteisosassa, mm. Aleppossa. Samoin Syyrian ilmavoimat ovat lisänneet tynnyripommi-iskujaan.

Münchenissä Saksassa sovittiin vajaa viikko sitten osittaisesta tulitauosta, jonka tulisi astua voimaan tämän viikon lopulla. Sopimus tehtiin Yhdysvaltain ja Venäjän johdolla, mutta sotaa käyvät osapuolet – Assadin hallinto ja eri kapinallisryhmät – eivät olleet sitä allekirjoittamassa. Venäjän ilmaiskut eivät myöskään kuulu sopimuksen piiriin.

Syyrian hallinnon joukot ovat saaneet sodassa yliotteen liittolaisensa Venäjän ilmahyökkäysten ansiosta.

Lähteet: Reuters, AFP