1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Lukioissa juhlitaan – abit kannettiin ulos ja vanhat tanssivat

Helmikuun puoliväli on lukiolaisille juhlan aikaa. Vanhin vuosikurssi pitää penkinpainajaisia, ja toisen vuosikurssin oppilaat laittautuvat hienoksi tansseihinsa.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Penkkarit eli penkinpainajaiset ovat lukiolaisten liki ikiaikainen siirtymäriitti matkalla kohti opiskelun todellisia koitoksia. Kaikki tietävät, että vaikka lukion kurssit ovat lähes kokonaan ohi, on opintietä talsittava vielä pitkä pätkä.

Kajaanilainen Moona Pärssinen aikoo ansaitusti nauttia hetken tunnelmasta.

– Ihan huikea fiilis. Jotenkin iskee se, ettei ole enää paljon jäljellä täällä lukiossa, ja jotenkin veri kiertää, ihan mahtava fiilis!

Moona arvelee muistavansa penkkarit koko loppuikänsä.

Siitä tulee iso urakka, joten ensin juhlat ja sitten työt!

Moona Pärssinen

– Jotenkin tuntuu, että jotain on edessä, mutta vielä ei halua mennä eteenpäin. Nyt ollaan tässä päivässä!

Penkkareiden jälkeen koittaa lukuloma. Moonalla on pänttäämisen niksi mielessä.

– Mietin taktiikakseni, että kirjoittaisin kaiken uudestaan vihkoon. Siitä tulee iso urakka, joten ensin juhlat ja sitten työt!

Vanhoilla puku- ja tanssijuhlat

Jos torstaina Suomen lukioissa valokeilassa olivat abiturientit, saavat perinteiseen tapaan perjantaina huomion kakkosluokkalaiset vanhojen tansseissa.

Suomussalmen lukiossa on tänä vuonna 23 tanssiparia. Huomionarvoista on, että kaikki vanhojen tansseihin osallistuvat tytöt ovat kakkosluokkaisia, mutta pojista heitä on vain kahdeksan. Tämän takia tanssimassa nähdään myös ykkösluokkalaisia sekä abeja.

Lukiota käyvä Mikko Toikkanen toteaa, että tanssien opetteluun on mennyt kauan, mutta hän on tyytyväinen lopputulokseen.

Onhan se tosi tärkeä tapahtuma.

Essi Moilanen

– Tämä on kyllä sellainen kokemus, että sukulaisten pitää tämä nähdä. Perhe ja mummo tulevat katsomaan.

Essi Moilaselle vanhojen tanssit ovat ainutkertainen kokemus.

– Onhan se tosi tärkeä tapahtuma. Ei varmaan montaa kertaa pääse elämän aikana noin hienoksi pukeutumaan ja tanssimaan yleisön edessä. Odotukset ovat korkealla.

Moilaselle tanssit ovat sekä puku- että tanssijuhla, sillä hän on valmistautunut molempiin puoliin hyvin.