Koe uusi yle.fi

Penkkarinaamion taakse ei saa enää kätkeytyä – kaikkien kasvot syynätään

Osa lukioista on linjannut, että jokaisen naamioon sonnustautuneen kouluun tulijan on käytävä tunnistautumassa. Myös erilaiset aseilta näyttävät esineet tulee usein tarkistuttaa.

ilmiöt
Kaasunaamariin ja pahvilaatikkoon pukeutuneet abit.
Luovuus kukkii penkkariasuissa.YLE / Hanne Kinnunen

Siilinjärven lukiolla Pohjois-Savossa on penkkariaamuna täysi hulina päällä. Naamiaisasuihin sonnustautuneita abeja tulee vastaan käytävillä ja portaikossa. Monella on myös naamio kasvoillaan.

Tässä lukiossa jokainen naamioon verhoutunut joutuu käymään opettajanhuoneessa tunnistautumassa.

– Sen verran meidän pitää tietää, keitä täällä liikkuu. Tietysti tämä liittyy ikäviin tapauksiin, joita kouluissa on tapahtunut, rehtori Aurora Hansen perustelee.

Siilinjärvellä penkkaripäivän suhteen on tehty myös toinen turvallisuuteen liittyvä linjaus: jos juhlijalla on hallussaan aseen näköisiä kapistuksia, ne tarkistetaan.

Hansenin mukaan määräykset on otettu abien keskuudessa vastaan ymmärtäväisesti. Laukkuja opettajat eivät ratsaa, ja esimerkiksi rekoissa käytettävien lakanoiden suhteen ei ole otettu käyttöön ennakkosensuuria, kuten joillakin paikkakunnilla.

– Uskon, että meillä on niin fiksua nuorisoa, että he ymmärtävät missä menee hyvän maun raja. En ole huolestunut asiasta, Hansen sanoo pari tuntia ennen ajeluiden alkamista.

Uusi laki mahdollistaa vaaratilanteisiin puuttumisen

Vastaavanlaisia turvallisuuteen liittyviä käytäntöjä on otettu käyttöön Hansenin mukaan muissakin Suomen lukioissa. Varsinaista ohjeistusta asiasta ei ole kuitenkaan miltään ylemmältä taholta tullut.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n työmarkkinalakimies Sanna Haanpään mukaan pari vuotta sitten täydennetty perusopetusta, ammatillista opetusta ja lukio-opetusta koskeva laki mahdollistaa edellä mainitun kaltaiset toimet.

– Uuden pykälän myötä koulut saivat laajemmat mahdollisuudet puuttua koulurauhaa häiritseviin tai turvallisuutta vaarantaviin tekijöihin, eli myös vaarallisiin esineisiin ja aineisiin. Turvallinen opiskeluympäristö on tietenkin kouluissa ehdoton ykkönen.

Myös asuissa noudatetaan hyvää makua

Siilinjärven lukiolla abiturientit ovat pohtineet myös penkkariasujensa soveliaisuuden rajoja. Setä Samulin, He-manin ja kahden Pingu-pingviinin takaa paljastuvat Satu Semberg, Pinja Tuomainen, Pietari Mönkkönen ja Rasmus Pekkarinen uskovat, että nuoret tietävät itse, missä ne menevät.

– Hyvän maun rajoissa pitää olla. Hitler ei ehkä saa olla. Ja pukeutua ylipäätään pitää, nelikko nauraa.

Rehtori Hansen ei muista, että penkkaripukujen soveliaisuudesta olisi tarvinnut koskaan julkisesti keskustella. Esimerkiksi rasistiset teemat eivät ole koskaan nousseet esille penkkaripäivänä. Hansenin mukaan päivän pääteemana onkin huumori.

– On kai täällä Hitlereitäkin joskus ollut. Tänään eräs penkkariryhmä oli pukeutunut öljysheikeiksi. Koulumme kanssa samassa tilassa opiskelevia turvapaikanhakijoita näky nauratti kovasti.