Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Risat vaatteet saa yhä laittaa sekajätteeseen

Tämän vuoden alusta tuli voimaan laki, joka kieltää tekstiilijätteen kärräämisen kaatopaikoille. Mitä puhki kuluneille ja pieneksi jääneille vaatteille sitten kuuluu tehdä?

HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen.
Mitä puhki kuluneille vaatteille kuuluu tehdä? Ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista kävi aamu-tv:n vieraana.

Suomessa tekstiilijätettä kertyy noin 10 kiloa henkilöä kohti vuodessa. 

Tämä pitää sisällään vaatteita, laukkuja, kenkiä, mattoja, sohvatyynyjä, verhoja ja ylipäätänsä kaikenlaisia kudelmia rihmankiertämistä tilavaatteisiin.

Lainmuutoksesta huolimatta käyttökelvottomia vaatekappaleita voi asiantuntijan mukaan yhä panna sekajätteeseen.

– Vaikka tuli tämä lakimuutos, rikkinäiset vaatteet voi ihan hyvin laittaa sekajätteeseen, koska on jätehuoltoyhtiöiden velvollisuus hoitaa se oikeaan paikkaan, ei kaatopaikalle vaan lähinnä polttolaitoksiin, sanoo ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Polttolaitoksissa tekstiilijäte hyödynnetään energiana, eli käytännössä kaukolämmön ja sähkön tuotannossa.

Parempiakin vaihtoehtoja on toki tarjolla: Muutamilla kauppaliikkeillä on rikkoontuneiden vaatteiden keräyksiä. Liikkeet toimittavat tekstiilit Saksaan, missä niitä hyödynnetään materiaalina.  Myös esimerkiksi Marttojen toisinaan järjestämiä lumppukeräyksiä kannattaa suosia.

Koeteltua laatua kirpputoreilta

Ehjiä vaatteita puolestaan voi jättää esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyslaatikoihin ja kirpputoreille.  Tarpeettomien vaatteiden luovuttamisen ohessa kirpputoreilla kannattaa käydä myös ostosmielessä, sillä asiantuntijan mukaan vaatteet voivat siellä olla jopa parempia kuin uudet.

– Yksi bloggari sanoi viisaasti, että jos ostat kirpputorilta vaatteen, tiedät että se on kestävä, koska sitä on jo joku pitänyt. Ja näet sen kunnon käytettynä heti, Tarvainen tiivistää.