Etelän talvilomalaiset tuovat vilskeen lumiseen Itä-Suomeen

Itäsuomalaiset majoitusliikkeet odottavat alkavasta hiihtolomasesongista yleisesti ottaen melko vilkasta. Esimerkiksi vanhat tutut Koli ja Tahko kiinnostavat eteläsuomalaisia, koska matkailukeskuksissa on hyvä lumitilanne ja ajomatka on kohtuullisen mittainen. Kaupunkihotelleissa hiihtolomien aikana on monin paikoin jopa normaalia hiljaisempaa.

talviloma
Kolin Ryynänen valaistuna.
Siru Päivinen / Yle

Etelän hiihtolomat käynnistävät talven kotimaisen talvimatkailusesongin viikolla 8 itäsuomalaisissa majoitusliikkeissä ja matkailukohteissa.

Pohjois-Karjalan matkailun lippulaivalla Kolilla odotukset hiihtolomien suhteen ovat hienoisesti kaksijakoiset.

Kolin matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen kertoo, että Sokos Hotel Kolin talvilomasesongista on tulossa jopa erinomainen. Lieksa on passelin ajomatkan päästä Etelä-Suomestakin, lumitilanne on hyvä ja hotellimajoitus sopii lyhyempäänkin lomailuun.

– Tällä hetkellä moni talvilomailija ottaa majoituksen kahdeksi tai kolmeksi päiväksi, jolloin hotelli on houkutteleva vaihtoehto, Lyytikäinen sanoo.

Kolin mökkimajoituksessa ensimmäinen hiihtolomaviikko on toiminnajohtaja Lyytikäisen mukaan kohtuu hyvä, mutta viikot 9 ja 10 ovat vielä arvoituksia.

Syynä tähän on esimerkiksi se, että nykykäytännön mukaan majoitusvaraukset tehdään yleensä viime tipassa sen mukaan, millaisia ulkoilukelejä sääennuste lupaa.

Pohjois-Savossa suurin matkailukeskittymä Kuopion Tahko uskoo lomasesongista tulevan suurin piirtein yhtä vilkas kuin viime vuonnakin. Esimerkiksi ensimmäiselle lomaviikolle odotetaan noin 5 000 yöpyjää ja varausaste on noin 85 prosenttia. Varauksia on hyvin seuraavallekin viikolle.

Venäläisiä talvilomasesongin matkailijamäärästä Tahkolla on viitisen prosenttia ja suurin piirtein yhtä paljon alueelle saapuu myös virolaisia, arvioi keskusvaraamo TAHKOcomin toimitusjohtaja Matti Kuosmanen.

Etelä-Suomen surkea talvi on auttanut markkinointia, koska lumitilanne Tahkolla on hyvä ja laskettelukunnossa on lähes 20 rinnettä.

Vesileppiksessäkin kuhinaa

Leppävirralla sijaitsevasta kylpylä-hotelli Vesileppiksestä arvioidaan, että talvilomasesongin yöpymiset kasvavat vuoden takaisesta noin 15 prosenttia. Hotellissa on noin 130 huonetta.

Paljon ehtii vielä tapahtua viimeisen lomaviikon suhteen, kun ihmiset näkevät millaista säätä on luvassa.

Kimmo Rossi

Keskimmäisellä lomaviikolla hotellin uskotaan olevan jonakin päivinä täynnä ja myös ensimmäisellä lomaviikolla täyttöaste kohonnee noin 60 prosenttiin. Viimeisen lomaviikon täyttöasteen uskotaan kohoavan 70 prosentin nurkille.

– Paljon ehtii vielä tapahtua viimeisen lomaviikon suhteen, kun ihmiset näkevät millaista säätä on luvassa, arvioi hotellinjohtaja Kimmo Rossi.

Kaupunkihotellissa hiljaisempaa

Hiihtolomakauden matkailumyynnin kerrotaan olevan myös Etelä-Savossa kohtalaista. Monen hotellin kerrotaan täyttyvän puolilleen, mutta osassa on jopa liki täyttä tällä viikolla. Asiakkaiden kerrotaan tekevän varauksia entistä lyhyemmällä varoitusajalla.

Arkipäiviltä työmatkustajat siirtyy lomailemaan.

Kari Hänninen

Keskustassa sijaitsevissa hotelleista kerrotaan, että hiihtolomasesonki ei ole merkittävintä aikaa hotellille. Mikkelin Sokos Hotel Vaakunan hotellinjohtaja Kari Hänninen sanoo, että hiihtolomat näkyvät positiivisesti siellä, missä on jotain vapaa-ajan ohjelmaa.

– Meillä se näkyy sillä tavalla, että arkipäiviltä työmatkustajat siirtyy lomailemaan ja meidän alueella ei ole yhteistyökumppaneita ja bisneskumppaneita, joita tavata. Se on oikeastaan ehkä kautta linjan tällaisissa kaupunkihotelleissa niin kuin meilläkin jopa vähän negatiivinen, millä lailla se näkyy, Kari Hänninen sanoo.

Koulujen hiihtolomat on jaksotettu kolmelle viikolle. Etelä-Suomi aloittaa viikolla 8, niin sanottu Väli-Suomi jatkaa viikolla 9 ja viimeisimpänä viikolla 10 ovat vuorossa Itä- ja Pohjois-Suomi.