1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Hoito ei koskaan ole sitä, että joku vetää nyrkillä" – Viranomaiset selvittävät vanhusten pahoinpitelyt Turussa

Valviran mukaan on selvää, että jos lehtitiedot pitävät paikkansa, on toiminta ollut täysin epäasianmukaista.

Kuva: Yle

Tiedot Turun kaupunginsairaalassa tapahtuneista väärinkäytöksistä ovat viranomaisen mielestä hyvin huolestuttavia. Sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Markus Henriksson kertoi Radio Suomen Ajantasassa, että asia selvitetään nyt nopeasti valvontaviranomaisten, eli Valviran ja Lounais-Suomen aluehallintoviraston yhteistoiminnassa.

– Nyt on tietysti liian varhaista ottaa kantaa, mitä on tapahtunut. Ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan.

Turun Sanomat kertoi torstaina, kuinka potilaita pahoinpideltiin, lääkittiin tiedottomaksi ja pakkoeristettiin laittomasti vanhuspsykiatrian suljetulla G1-osastolla. Laittomuudet saivat jatkua johdon suojelussa. Myös muilla kaupunginsairaalan suljetuilla osastoilla on tullut esiin vastaavanlaisia väärinkäytöksiä.

Valviran Henrikssonin mukaan on selvää, että jos lehtitiedot pitävät paikkansa, on toiminta ollut täysin epäasianmukaista.

– Oleellista tässä on, että välitön potilasturvallisuus tässä ja nyt, tänään ja huomista varten varmistetaan.

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola tuomitsee kuvatun toiminnan ankarasti.

– Kuulostaa aika katastrofaaliselta ja kauhealta. Hoito ei koskaan ole sitä, että joku vetää nyrkillä jotakin tai lääkitsee turhaan.

Paavolaa huolestuttaa erityisesti Turun tapauksessa ilmi tullut hoitokulttuuri.

– Tämä oli minulle aivan uusi asia, että näin pahaa kaltoinkohtelua meillä on. Vahuksia medikalisoidaan sen takia turhaan, että on liian vähän hoitohenkilökuntaa. Mutta vaikka olisi vähemmänkin henkilökuntaa, se ei riitä syyksi, kommentoi Paavola tapausta.

Pukki kaalimaan vartijana

Välitön potilasturvallisuus on Valviran Henrikssonin mukaan joka tapauksessa kentän omavalvonnan vastuulla. Viranomaisilla ei ole mahdollisuuksia esimerkiksi tehdä käyntejä joka paikkaan, vaan valintaa joudutaan tekemään riskiperusteisesti.

– Keskeistä on, että terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa kaikki ammattilaiset koko ajan tekevät sitä henkilökohtaista omavalvontaa omien  korviensa välissä tehdäkseen hyvää työtä, ja että organisaatioiden johto pitää jatkuvasti huolta välittömästä potilas- ja asiakasturvallisuudesta.  Ja että viranomaiset otetaan tähän peliin mukaan aina silloin, kun se on tarpeen, kiteyttää Henriksson.

Paavola näkee omavalvonnassa ongelmia.

– Oma valvonta on vähän hankala asia – pukki kaalimaan vartijana. Se on erittäin hyvää silloin, jos se toimii, mutta tässä tapauksessa oma valvonta ei toiminut, huomauttaa Paavola.